Hlavní obsah

Už je to do očí bijící. Drogerie i nábytek. V Česku je o dost dráž než u sousedů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že lze potraviny koupit v okolních zemích levněji, zjistil i premiér Petr Fiala. A platí to i pro další zboží. Chystáte se koupit postel? Za totožnou zaplatíte v českých prodejnách IKEA až takřka o čtyři tisíce korun víc než na Slovensku. A ústní voda v Polsku vyjde více než dvakrát levněji, podobné je to i u další drogerie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prodejce nábytku IKEA sice od srpnového přehledu cen Práva dvakrát zlevnil i o tisíce korun, přesto je z porovnávaných produktů v Česku nejlevnější jen lednice Köldgrader. U zbylých se dá v cizině ušetřit, často velmi výrazně.

Například postel Idanäs vyjde v české prodejně na 15 990 korun, ale na Slovensku po přepočtu na 12 210 Kč. Populární rozkládací postel Hemnes zlevnila, dokonce o několik tisíc, přesto se dá na Slovensku pořídit téměř o dva tisíce levněji.

Drahotu v Česku dokreslují i rozdíly v cenách jídla v IKEA. Oblíbené masové koule v kilogramovém balení stojí v tuzemských obchodech 249 korun, kdežto v Německu v přepočtu jen 220 Kč.

Protože je u něj doma příliš draho, nakupuje šéf české vlády u nás, píše německý Bild

Evropa

V populární restauraci pořídíte v Česku osm masových koulí s omáčkou, bramborovou kaší a brusinkami za 129 korun. To v Polsku vyjde stejná porce na 88 korun. I na Slovensku je porce za méně peněz než v Česku, a ještě k tomu se čtyřmi kuličkami navíc.

Drogerie dm od srpna ceny u porovnávaných výrobků neměnila, a tak toto zboží dál vychází v zahraničí levněji. V některých případech o dost.

Třeba tableta do myčky je v Česku oproti Německu o polovinu dražší. Ústní voda Listerine Cool Mint Mild o objemu 500 mililitrů u nás vyjde na 149 korun, kdežto v Německu a na Slovensku je to kolem sta korun, a v Polsku dokonce jen 60, což je dvaapůlkrát méně.

Světové ceny potravin obnovily pokles

Ekonomika

Řetězce nemusí čelit vážné konkurenci

„Nedává to smysl, protože Češi mají menší příjmy než Němci,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Příčina podle něj vězí v nedostatečné konkurenci na zdejším trhu. „Obchody si mohou dát cenovou přirážku s tím, že mají stejně v obchodech plno a zboží prodají. Ceny jsou vysoké proto, že zboží lidé přesto nakupují,“ podotkl analytik.

Označil přitom za špatnou antimonopolní politiku státu, kdy jsou v určitých odvětvích řetězce s velmi vysokými podíly na trhu. Ty další už pak nemají motivaci na český trh vstupovat. Problémem je ale třeba i postavit nové haly a obchody nebo sehnat lidi.

„Proto půjdou raději do Polska, kde snáze seženou zaměstnance, dají jim nižší platy a nebudou mít problém postavit sklad. Na druhou stranu je ale známo, že je tady zisková marže vyšší, než je obvyklé ve zbytku Evropské unie a motivace vstoupit na trh je velká,“ doplnil Křeček.

Pokud je v Česku menší konkurence pro podobné výrobky, pak dává podle ekonoma Datarun Petra Bartoně prodejcům smysl, aby prodávali dráž. Čeští zákazníci tím v celkovém účetnictví světové IKEA křížově dotují bohatší Němce.

Pokud však firma zboží sama nevyrábí, ale pouze prodává, je podle něj možné, že dodavatel například drogistického zboží odmítne dodat prací prášek za stejných podmínek jako třeba do německých obchodů. Ať už se jedná o kvalitu nebo cenu prášku. „Jde vlastně o rozparcelování trhů,“ řekl Právu Bartoň.

Kdy přijde zlevnění?

Lidé si už zvykli nakupovat vybrané zboží v cizině, protože ušetří. Podle Křečka by to mohlo některé zdejší obchodníky přimět ke zlevnění, neboť tím, že Češi nakoupí jinde, snižují poptávku po předraženém zboží na tuzemském trhu.

Prodeje v českých obchodech klesají už 17. měsícem v řadě, v září meziročně o čtyři procenta. „Efekt hraje i pokles reálných příjmů, kdy mnohým skončily fixace na hypotékách nebo energiích a platí teď více a nemohou si dovolit nakoupit to, na co byli dříve zvyklí,“ dodal Křeček.

Levnější a lepší nákupy v Německu objevil dokonce už i premiér Fiala

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám