Hlavní obsah

Ve snaze vyhnout se chaosu mohou stavebníci v červnu zahltit úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roky na něj naříkali, nyní se však developeři obracejí ke starému stavebnímu zákonu jako k poslední záchraně. Obávají se, že ten nový, který má naplno platit od července, jejich podnikání ještě více zkomplikuje. Ministerstvo pro místní rozvoj uklidňuje, že k tomu nedojde, podnikatelé mu ale nevěří.

Foto: Petr Janiš, Právo

Povolit bytový dům je v Česku velmi složité. Stavebníci se obávají, že nový zákon situaci ještě zhorší. Ilustrační foto

Článek

Nový stavební zákon nyní platí pro strategické stavby typu dálnic, ale třeba bytové domy se podle něj začnou povolovat až od poloviny roku. Pokud podnikatelé podají žádost o stavební povolení do konce června, budou ji úředníci posuzovat podle současných předpisů.

„Snažíme se, abychom nyní podali vše, co máme. Protože ani stavební úřad neví, co bude od 1. července,“ uvedl Jan Řežáb, majitel developerské firmy JRD. Ten spolu s dalšími stavebníky a zástupci vlády debatoval o zásadní změně předpisů na konferenci pořádané analytickou společností CEEC Research.

Stavební řízení je znovu v ohrožení. Úřad zrušil i druhou zakázku na digitalizaci

Ekonomika

Soukromníci mají obavy, že se úředníci nestihnou naučit s novými digitálními nástroji, což povede k ještě větším průtahům, než k jakým dochází nyní. Přípravy ministerstvu zároveň zkomplikoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, když dvakrát zasáhl do tendru na výběr dodavatele nezbytných systémů.

Náměstek ministerstva pro místní rozvoj Lukáš Černohorský (Piráti) zástupce firem na debatě uklidňoval, že obavy z kolapsu stavebního řízení nejsou namístě. Příští týden by měl ministr Ivan Bartoš (Piráti) ukázat podobu zmíněných informačních systémů, v nichž budou pracovat stavebníci a úředníci. Ti by měli mít od poloviny května k dispozici také výukové programy, díky nimž se naučí nástroje ovládat.

Podle stavařů je to ale pozdě. „Zbývá několik týdnů do doby, kdy má nový zákon začít fungovat, a mnozí lidé na stavebních úřadech budou potřebovat nějakou dobu, aby procesy pochopili,“ prohlásil Petr Palička, šéf realitní části investiční společnosti Penta.

Stavební úřady se tak začínají připravovat na to, že je do června zahltí velké množství žádostí. Ministerstvo však podle Černohorského nemá nástroje, jak stavebním úřadům pomoci takový nápor zvládnout.

„Nemůžeme zasahovat do personálního obsazení úřadů. To je odpovědností jednotlivých tajemníků nebo u menších obcí starostů. Dostávají prostředky a budou muset s tímto scénářem počítat. Nemáme úředníky, které bychom jim mohli kompetenčně přidělit,“ prohlásil. Pomoci by podle něj mohly kraje.

Chybí vám dokumenty k domu? Úřad vás může potrestat statisícovou pokutou

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám