Hlavní obsah

Stavební řízení je znovu v ohrožení. Úřad zrušil i druhou zakázku na digitalizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za necelé čtyři měsíce si mají být stavebníci schopni vyřídit potřebná povolení digitálně. Jestli takovou možnost skutečně dostanou, je opět nejasné. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v úterý už podruhé zrušil výběr dodavatele informačního systému, klíčové součásti celé digitalizace.

Foto: Petr Janiš, Právo

Osud stavebního zákona zůstává nejistý.

Článek

Antimonopolnímu úřadu vadilo, že zakázku za 37 milionů korun ministerstvo pro místní rozvoj přiřklo napřímo firmě InQool. „Zadavatel v tomto případě zadal veřejnou zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění, tedy bez jakékoliv soutěže o zakázku, aniž by pro použití tohoto postupu byly splněny zákonné požadavky,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Ministerstvo k tomuto kroku přistoupilo poté, co ÚOHS kvůli netransparentním podmínkám zrušil původní tendr na digitální systém, který vyhrála stejná společnost.

Zákaz neplatí okamžitě. Verdikt je zatím nepravomocný. Úřad ministra Ivana Bartoše (Piráti) může podat proti rozhodnutí rozklad stejně jako učinil v předchozím případě. Tehdy s ním však neuspěl. Pokud by si ÚOHS za svým rozhodnutím stál i nyní, začal by zákaz platit čtyři měsíce od jeho definitivního potvrzení. MMR by tak dostalo čas pochybení napravit a zakázku zadat správně.

Podle advokáta Pavla Černého z kanceláře Frank Bold však není pravděpodobné, že by v případě neúspěchu ministerstvo stihlo zakázku vysoutěžit standardní cestou. „Jsem přesvědčený, že pokud by se to dalo řešit standardním výběrovým řízením, udělali by to hned po předchozím zrušení,“ konstatoval.

Speciální cihly odolají i termitům. Díky nápadu studenta ČVUT z nich vyrostla v Africe škola

Věda a školy

Ministerstvo výsledek nového šetření obdrželo ve středu ráno. Jeho mluvčí Petr Waleczko na dotaz Novinek uvedl, že aktuálně takřka 70 stran dlouhý dokument analyzují právníci. „Zatím se s ním pečlivě seznamujeme a zvažujeme další kroky. Ohledně dalšího postupu bychom se chtěli rozhodnout do konce tohoto týdne,“ dodal.

Digitalizace stavebního řízení je vlajkovou lodí ministra Bartoše. Ten v ní už coby opoziční poslanec viděl cestu ke zrychlení povolování staveb, které v Česku patří k nejdelším na světě. Zdlouhavá byrokracie zdražuje bydlení i budování klíčových dopravních projektů.

Ministerstvo dostalo čas na nápravu

Právě kvůli ekonomickým přínosům digitalizace nechce ministerstvo účinnost stavebního zákona dále odkládat. „Úřad uznal naše stanovisko, že jde o zakázku spojenou s mimořádným veřejným zájmem, plnění smlouvy proto zakázal až po uplynutí čtyř měsíců od nabytí právní moci. To umožní systémy dodat včas v takovém rozsahu, který vyžaduje nový stavební zákon,“ prohlásil Waleczko.

Optimismus ministerstva ale nesdílejí hejtmani nebo zástupci developerů. Představitelé samospráv už loni na podzim vyjádřili své pochyby v několika dopisech adresovaných ministerstvu. Zmiňovali například to, že úředníci potřebují dostatek času, aby se systém naučili obsluhovat.

Termín spuštění digitalizace je nejen ohrožený, ale myslím, že nebude dodržený
Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

„Dochází na naše slova. Termín spuštění digitalizace je nejen ohrožený, ale myslím, že nebude dodržený. Může to být zásadní problém pro celé stavebnictví,“ řekl Novinkám nyní hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (3PK).

S tím, že nepovedená digitalizace může průběh stavebního řízení výrazně zkomplikovat, souhlasí i stavebníci. Ondřej Šťastný, analytik největšího českého developera Central Group, říká, že přípravu stavebního zákona sledují ve firmě už ne s nervozitou, ale spíše s panikou. „Obáváme se, že místo zlepšení a zrychlení může naopak přijít kolaps celého systému povolování,“ uvedl.

Stavebníci navrhli dotovat hypotéky. Vláda to odmítla

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám