Hlavní obsah

Válka peněz: Kyjev zastavil přísun financí na Krym, ten neplatí ukrajinským vojákům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Simferopol
Aktualizováno

Krymská vláda oznámila, že zablokovala výplaty ukrajinským vojákům na poloostrově. Proruské vedení to uvedlo krátce poté, co Kyjev zastavil přísun peněz na Krym a zablokoval účty všech tamních státních úřadů. O tom v neděli informoval vicepremiér krymské vlády Rustam Těmirgalijev.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Člen souboru ruské černomořské flotily zpívá při proruské demonstraci ve městě Simferopol na Krymu. Snímek z 9. března 2014

Článek

„Právě nám oznámili, že Ukrajina zablokovala celý systém krymského financování, všechny naše účty," řekl v neděli Těmirgalijev agentuře Interfax.

Finanční stabilitu to podle něj neohrozí, krymské vedení již zřídilo vlastní konta v ruských bankách a místo hřivny přechází na rublové účetnictví.

Výplata sociálních dávek ani fungování krymských správních orgánů podle Těmirgalijeva ohroženo není. „Operativně zřizujeme účty v ruských bankách, jsou to rublové účty. Lidé bez důchodů a výplat v žádném případě nezůstanou, situace je plně pod kontrolou," uvedl Těmirgalijev.

Proruské vedení Krymu pak v neděli zablokovalo výplaty ukrajinských vojáků.

Foto: ti, Právo/Novinky

Již dříve bylo oznámeno, že v očekávání referenda o odtržení Krymu centrální volební komise v Kyjevě znemožnila přístup krymských úřadů k voličským seznamům. Kyjev referendum neuznává a jeho výsledky odmítá brát na vědomí. Hlasování na Krymu aktivně podporuje Moskva, na jeho průběh mají dohlížet pozorovatelé z Ruska a Běloruska.

Ukrajinské železnice také zrušily předprodej jízdenek do vlaků na Krym. Ty zatím jezdí podle jízdního řádu, Uvedla to tisková služba ukrajinské železnice s tím, že jde o technický problém, který ale neupřesnila. Dopředu si nejde koupit lístky na data od 10. do 17. března. Referendum o nezávislosti Krymu se má konat 16. března.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám