Hlavní obsah

Valenta: Novely loterijního zákona pomohou jen mafiánům

Právo, Martin Procházka

Navrhované novely loterijního zákona by podle senátora Ivo Valenty prospěly pouze podvodníkům a mafiánům. Na legální české provozovatele budou mít naopak rdousivý efekt. Valenta, který je zároveň majitelem loterijního holdingu Synot, to řekl na jednání Rozpočtového výboru Sněmovny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Senátor a podnikatel Ivo Valenta

Článek

„Ještě v roce 2011 činily loterijní odvody šest procent, teď jsou návrhy na 25 nebo 28 procent. To je více než čtyřikrát vyšší zatížení. Na české provozovatele to bude mít rdousící efekt,“ uvedl senátor.

Podle něho je navíc způsob, jakým by mělo ke změně daní dojít, dost nestandardní. „Je bezprecedentní, aby byly daňové sazby měněny poslaneckou iniciativou a nikoli vládním návrhem,“ uvedl. Narážel tak na novelu poslance Jana Volného (ANO), který navrhl jednotné zdanění hazardu ve výši 25 procent. Ta navíc obsahuje i zvýšení denní platby za hrací automat ze stávajících 55 na 110 korun denně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Skrytá daň v podobě 110 korun za hrací automat znamená reálné zvýšení zdanění o dalších 14 procentních bodů navíc. Tento segment tak bude zatížen rekordní daní až ve výši 42 procent,“ stěžoval si Valenta.

Pro srovnání uvedl, že online sázky mají být podle nového koaličního návrhu zdaněny 23 procenty. „Objem online sázek dosáhl loni 30 miliard korun, minimálně stejný objem byl u nelegálních online provozovatelů,“ řekl.

Míra nebezpečnosti jednotlivých her, podle které by měly být tyto hry různě zdaněny, se podle něho navíc stírá. „Styl provozu online sázek, kdy lze sázet velké částky třeba každé dvě sekundy, vymazává veškeré rozdíly mezi různými typy hazardních her,“ uvedl. Poukázal také na to, že podle zaměstnanců psychiatrické léčebny v Kroměříži je většina léčených gamblerů závislá právě na online hraní.

Výnosy z daní spíše klesnou

Valenta neočekává, že by zvýšení daní vedlo k nárůstu výběru financí. „Je bláhové očekávat, že dočasná novela přinese dvě miliardy korun navíc. Očekáváme naopak výpadek veřejných rozpočtů ve výši až 1,5 miliardy korun. Hrát se ale nepřestane. Místo státu z toho ale budou těžit podvodníci a mafiáni,“ varoval.

Zaměřit se na boj s nelegály

Stát by se podle něho měl místo vyššího zdanění legálních provozovatelů soustřeďovat na boj s nelegálním hazardem. „Nelegálnímu hazardu se daří dál, místo toho tady diskutujeme o dalším zvýšení daní domácím legálním provozovatelům,“ řekl senátor.

Jen za poslední měsíce bylo podle jeho informací dovezeno z Polska a dalších zemí kolem čtyř tisíc kvízomatů, které jsou řízeny ze zahraničí. „Stát nelegální hazard nereguluje, nedaní, a vznikají tak miliardové daňové úniky,“ prohlásil.

Problém vidí také v tom, že změny daní od ledna 2016 by měly platit pouze jeden rok, než vstoupí v platnost vládní návrh loterijního zákona. „Samo ministerstvo financí hovoří o tom, že změna daňových sazeb pouze na rok je nekoncepční. Jistě se shodneme na tom, že hlavním cílem státu by měla být účinná regulace hazardu a předvídatelné prostředí v souladu s mezinárodním právem,“ uvedl.

Provozovatelé loterií pak podle Valenty žijí v nejistotě. „Ani necelé čtyři měsíce před koncem roku nevědí, jaké sazby daní mohou od ledna očekávat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám