Hlavní obsah

V pololetí vzniklo v Česku skoro 16 tisíc firem, výrazně více než loni

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním pololetí vzniklo v ČR 15 924 obchodních společností. To je o 17 procent více než loni ve stejném období. Zároveň zaniklo 7338 firem, o desetinu méně než v prvním pololetí 2020.

Foto: Profimedia.cz

Dařilo se odvětví nakládání s nemovitostmi.

Článek

Například v ubytování a stravování se ale počet nových firem meziročně o pětinu snížil, zatímco počet zaniklých společností se nepatrně zvýšil. Vyplývá to z analýzy dat portálu společnosti CRIF.

Počet nových společností se výrazněji snížil také v informačních a komunikačních činnostech, kde v prvním pololetí tohoto roku vzniklo o 14 procent firem méně než o rok dříve.

Dařilo se naopak odvětví nakládání s nemovitostmi. Zatímco v prvním pololetí loni tam vzniklo 2165 firem, letos to bylo 3016, tedy o 39 procent více. Počet těch zaniklých se naopak snížil z 1674 na 1414, tedy o 16 procent.

České firmy se už brexitu přizpůsobily

Ekonomika

Výraznější růst počtu nových společností zaznamenal také zpracovatelský průmysl, kde vzniklo letos o 16 procent více firem než před rokem.

Díky tomu, že se zvýšil počet nových společností a snížil počet zaniklých, nastal výraznější růst celkového počtu společností v Česku. Během prvního pololetí se jejich počet zvýšil o 8586. V minulém roce se počet společností během prvního pololetí zvýšil o 5487 a v roce 2019 o 7291.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám