Hlavní obsah

V pátek mohou mít velké obchody ještě otevřeno, na Velikonoční pondělí už ne

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoční pondělí bude dalším svátkem, kdy musí podle loni přijatého zákona zavřít velké obchody. A bez ohledu na velikost musí mít zavřeno také bazary a sběrny. Opatření kritizuje svaz obchodu, ztráty na tržbách odhaduje na miliardy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Velikonoční pondělí patří mezi sedm svátků, během kterých nový zákon ukládá zavřít prodejnám o rozloze větší než 200 metrů čtverečních. Letos je poprvé státním svátkem i Velký pátek — na ten se však omezení nevztahuje.

Zavřené obchody byly kvůli novému zákonu poprvé loni 28. října a omezení se dotklo i Vánoc. Některá obchodní centra nechala otevřené menší prodejny, jiná zavřela kompletně.

Na letošní Velikonoční pondělí se například nákupní centrum Freeport Fashion Outlet v Hatích na Znojemsku rozhodlo 55 svých obchodů nechat otevřených. Ostatních 18 prodejen s plochou nad 200 metrů čtverečních zůstane zavřených.

Velké obchody musí zavřít o těchto sedmi svátcích
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Právě větší obchody se značkovou módou tvoří významnou část tržeb celého centra. Podle ředitele nákupního centra Jana Procházky proto podobně jako v loňském roce způsobí zákaz prodeje ztráty v tržbách i návštěvnosti.

„Na Velikonoční pondělí očekáváme až 50procentní pokles tržeb. Počet návštěvníků by se mohl snížit o 30 procent,“ řekl Procházka. Letošní ztráty na tržbách za všech sedm svátků odhaduje na desítky miliónů korun.

Díky zákazu naopak rostou prodeje menších obchodů, v řadě z nich se v minulých případech tvořily dlouhé fronty.

Kritika obchodníků

Omezení prodejů na svátky od počátku kritizuje Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR). Svaz odhaduje, že na tržbách velké obchody ročně přijdou až o čtyři miliardy korun. Proti zákonu podala ústavní stížnost skupina senátorů, především z ODS a TOP 09.

„Opět je nutno připomenout, že jde o nadměrnou regulaci a diskriminaci ze strany státu. Zákon se může postupně rozšířit i na další svátky, a nakonec i na neděle. Nekoncepčnost zákona ukazují velikonoční svátky, kdy na Velký pátek mohou být obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních otevřené, ale na Velikonoční pondělí musí mít zavřeno. V souvislosti s podanou stížností čekáme na vyjádření Ústavního soudu,“ řekla Novinkám prezidentka SOCR Marta Nováková.

Dodržování zákona kontroluje Česká obchodní inspekce. Loni zaznamenala několik desítek porušení. Často šlo o bazary, sběrny, nebo second-handy. Jejich majitelé často netušili, že se na ně zákaz vztahuje, i když jde o menší prodejny.

Podle ČOI porušil zákaz i internetový obchod Alza.cz, když na svátek vydával zboží v kamenné výdejně. Alza namítala, že zákon neporušila, protože výdej není prodej. Pravomocná pokuta ve věci dosud nepadla.

Anketa

Vadí vám zavřené obchody na Velikonoce?
Ano
25,7 %
Ne
74,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4196 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám