Hlavní obsah

V Chorvatsku uvízlo několik desítek Čechů kvůli krachu cestovky

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Chorvatku uvízlo 44 českých turistů kvůli krachu cestovní kanceláře Svobodná cesta z České Lípy. Informoval o tom mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Cestovní kancelář nechá klienty dokončit dovolenou a pak pro ně pošle autobus.

Foto: Profimedia.cz

Turisté uvízli v Chorvatsku. Ilustrační foto

Článek

"Klientům, kteří se nachází v zahraničí je již zajištěn návrat do ČR. Klientům, kteří dosud neodcestovali a mají s naší cestovní kanceláří uzavřenou cestovní smlouvu, budou jejich peníze vráceny formou pojistného plnění na základě oznámení o škodní události," uvedla společnost na svých internetových stránkách.

Další dvě stovky lidí mají dovolenou zaplacenou a neodjedou na ni. Peníze zpět dostanou od České podnikatelské pojišťovny, u níž byla cestovní kancelář pojištěna proti úpadku.

„Tato cestovní kancelář existovala na českém trhu dlouho, přibližně 15 let, a soustředila se především na zájezdy do Chorvatska. CK Svobodná cesta patří mezi menší cestovní kanceláře, ročně zajistila zájezdy až dvěma tisícům turistů,“ komentoval Okamura.

Letos nejde rozhodně o první problém s cestovní kanceláří. Již v lednu se do potíží dostala CK Sunny Days, která neměla uzavřené povinné pojištění proti úpadku. Společnost se nakonec musela v únoru změnit jen na agenturu, což znamená, že může prodávat zájezdy jiných subjektů, sama však vlastní zájezdy vypravovat nesmí. [celá zpráva]

Před několika dny rovněž skončila slovenská společnost Karya Tour. Kvůli jejím problémům uvízlo v Turecku zhruba pět set lidí, mezi nimi i Češi. [celá zpráva]

Loni padla CK Tomi Tour

Poměrně bohatý rok na úpadky cestovek byl ten loňský. Kromě několika malých společností jako třeba Balkan Travel či Cool Travel totiž ukončila svoji činnost i Tomi Tour. Tou dobou měla v zahraničí přibližně tři tisíce klientů.

Lidé tak uvízli například v Egyptě, na Malorce, v Turecku a Bulharsku, na Kanárských ostrovech, Ibize a na Krétě. Tomi Tour patřila mezi známé společnosti, a to hlavně díky tomu, že její mediální tváří byl podnikatel a bývalý politik Václav Fischer.

Reklama

Výběr článků

Načítám