Článek
Sýry podle veterinářů směřovaly z Francie do skladu obchodníka ve Středočeském kraji a následně byly distribuovány k dalším odběratelům.
„Většina ze zhruba dvou tisíc balení sýra, které byly od června do ČR distribuovány, je již po datu použitelnosti, a tudíž byly velmi pravděpodobně již zkonzumovány,“ uvedl zástupce mluvčího SVS Petr Majer.
„U spotřebitelů by se v ČR mohly ještě nacházet sýry s následujícími čísly šarží a daty použitelnosti: Camembert Alexandre B.Bois 45% 240G s datem spotřeby 17.08.2025 a číslem šarže C5179002 a Coulommiers Mon Pere CHV. 320G s datem spotřeby 26.08.2025 a číslem šarže C5178064,“ uvedla pak veterinární správa v tiskové zprávě.
„Tyto sýry by lidé neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě prodeje,“ doplnil Majer s tím, že podle informací, které SVS získala při došetřování případu, byly sýry prodávány v obchodních řetězcích Makro a Kaufland.
Veterináři nyní z obchodů stahují neprodaná balení těchto sýrů.
Francouzské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že mlékárenská firma Chavegrand stahuje desítky šarží měkkých sýrů poté, co byla odhalena možná spojitost mezi případy listeriózy a konzumací výrobků této mlékárny. Agentura Reuters ve středu informovala, že několik dalších lidí po požití sýrů prodávaných v supermarketech po celé zemi onemocnělo.
Firma vyrábí sýry pro několik maloobchodních řetězců jako Leclerc, Carrefour a Auchan. Výrobce je do 9. srpna dodával do obchodů po celé Francii a pod různými značkami je distribuoval i mezinárodně, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.
Všechny stažené výrobky jsou měkké sýry s plísňovým povlakem, vyrobené z pasterizovaného kravského nebo kozího mléka. Firma uvedla, že stará výrobní linka, z níž pocházejí podezřelé sýry, už byla uzavřena a že její produkty, které jsou nyní na regálech supermarketů, jsou bezpečné.
Nebezpečná infekce
Mezi příznaky listeriózy patří například horečka, bolesti hlavy, malátnost, nevolnost, zvracení nebo vodnatý nekrvavý průjem. Takzvaná systémová listerióza může být fatální, u novorozenecké listeriózy se mohou vyskytnout předčasné porody, spontánní potraty, porod mrtvého dítěte či infekce novorozence.
Do lidského organismu se bakterie může dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených nebo skladovaných potravin. Pro zdravé lidi obvykle v malém množství bakterie nebezpečná není, komplikace ale hrozí u starších lidí, těhotných žen, dětí nebo u lidí s oslabenou imunitou.
Francouzské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že se v zemi nakazili lidé ve věku 34 až 95 let. Jeden ze zemřelých se potýkal i s dalšími zdravotními problémy. První případy nákazy byly odhaleny v červnu.