Hlavní obsah

Úřednící ministerstva financí údajně preferovali některé firmy

PRAHA

Organizace Transparency International začala prošetřovat údajné preferenční chování referentů ministerstva financí, kteří opakovaně udělili zakázky na odstraňování starých ekologických škod stejným firmám.

Článek

Transparency International (TIC) kritizuje, že některé firmy nebo osoby zakládají dceřiné společnosti, aby se mohly účastnit více zakázek. Údajně nejasné transakce nepřesahovaly hodnotu dvou miliónů korun, takže ani nemusely projít výběrovým řízením, které by v podobné situaci bylo nutné. Na situaci upozornil list Czech Business Weekly.

"Přestože se kontroverzní jednání týká veřejných zakázek malého rozsahu, i s těmi by se mělo zacházet transparentně," řekl projektový manažer Michal Štička z TIC.

Transparency International na jednání úředníků upozornil zdroj z ministerstva, který si však nepřeje zveřejnit své jméno kvůli obavám ze ztráty zaměstnání. Zakázky se týkaly řady činností, od kontroly znečištění a provádění analýzy rizika až po dohled.

Zakázkami na odstraňováním ekologických škod měl dříve na strarosti Fond národního majetku, který už dnes ale neexistuje. Od loňského ledna je tato činnost v kompetenci ministerstva financí. Mluvčí úřadu Veronika Hovorková tvrdí, že zakázky jsou přidělovány běžným způsobem a že ani audit neshledal žádné pochybení. Nic podezřelého údajně nenašel ani Nejvyšší kontrolní úřad.

TIC má obavy také z propojení určitých firem a lidí. V této souvislosti hovoří o společnosti Wastech, jejíž šéf Lubomír Umanec je i jediným členem vedení firmy Foreco Investments. Obě firmy dostaly 16 zakázek za 12 miliónů korun. Podobně spojovacím článkem mezi podniky Ekonord a Aquatest je Jiří Jelínek. Tyto dvě firmy získaly dvě zakázky za 3,74 miliónu Kč.

Reklama

Související články

Korupce v Česku - zlozvyk nebo tradice?

V České republice, stejně jako v ostatních postkomunistických zemích, má podplácení bohužel velmi dlouhou tradici. Vinou této "tradice" patří ČR mezi poměrně...

Výběr článků

Načítám