Hlavní obsah

NERV by chtěl přísnější podmínky pro předčasný důchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) se shodla s vládou na nutnosti úpravy důchodového systému, který je podle ní nyní neudržitelný. Podporuje například úpravu věku pro odchod do důchodu podle vývoje průměrného věku dožití, aby se v budoucnu doba strávená v důchodu shodovala se současností. Podporuje také zpřísnění podmínek pro předčasný důchod. Novinářům to po čtvrtečním jednání řekl koordinátor NERV David Havlíček.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Cílem je zvýšit udržitelnost důchodového systému, protože včera už bylo pozdě. Jsme na trajektorii toho, že na jednoho důchodce bude připadat jeden zaměstnanec,“ uvedl ve čtvrtek ve Strakově akademii Havlíček.

Koordinátor NERV také novinářům řekl, že současné nastavení důchodového systému je neudržitelné. „Čím dříve do toho zasáhneme, tím vyšší důchody si budeme moci v budoucnu dovolit,“ zdůraznil.

NERV kabinetu ve čtvrtek představil konkrétně návrhy na úpravy prvního a části třetího pilíře důchodového systému. Podle Havlíčka se v drtivé většině shodovaly s tím, co připravuje vláda. Ta má úpravy důchodového systému představit v květnu, stejně jako balíček chystaných úspor.

Snižme daně loteriím, říká Stanjura. Zároveň se zabývá zvýšením DPH na vodné a stočné

Domácí

Jednou z úprav je například posunutí věku pro odchod do důchodu podle vývoje průměrného věku dožití.

„NERV podporuje to, aby doba, kterou člověk stráví v důchodu, byla fixní vůči současnosti. Pokud se bude prodlužovat doba dožití, tak by člověk měl v budoucnu strávit v důchodu stejnou dobu jako nyní,“ vysvětlil.

Dalším opatřením by mělo být zpřísnění podmínek pro předčasný odchod do důchodu tak, aby nevznikla motivace pro jeho zbytečné nadužívání.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v tiskovém atriu také připomněl, že vláda pracuje na zavedení kategorizace náročnosti povolání, což by měl následně zohledňovat důchodový systém pro určení nároku na odchod do důchodu.

„Musíme se snažit o to, aby se prodlužovala doba dožití ve zdraví,“ podotkl ministr. V této otázce se však vláda podle Válka s NERV neshodla, rada by kategorizace zcela vypustila.

Kraje rozhodně nešetří, úředníkům přidávají. Škrtá jen Kuba

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám