Hlavní obsah

Úřad práce: jedno dopoledne, dvě úřednice, 60 klientů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je pondělí, krátce před 13. hodinou. Pomalu končí hodinová polední pauza a před úřadem práce v Roháčově ulici v Praze 3 už čeká další hlouček lidí. Do řeči jim moc není, když se jich redaktorka Práva zeptá na jejich současnou situaci.

Foto: Pavel Karban, Právo

Malá skupinka lidí čeká na otevření úřadu práce v centru Ostravy.

Článek

„Dneska to ještě jde, v pondělí ráno stojíte až tam u druhé cedule,“ ukazuje muž kolem čtyřicítky, kde končívá fronta žadatelů.

„Chodím sem už delší dobu. Práce není a zaměstnavatelé si vybírají. Mám řidičák skupiny C, ale nemůžu jezdit, protože nemám zkušenosti. Jsem na mizině,“ postěžuje si.

Muž z ostrahy, který bdí nad dodržováním pořádku, říká, že lidí chodí pořád hodně, ale ne více než třeba na podzim. Za dopoledne vyřídily úřednice asi šedesát žádostí. Kvůli nemoci jsou v úřední hodiny, tedy v pondělí a ve středu, jen dvě pro celou Prahu 1, 2 a 3. Normálně jich v kancelářích sedí čtyři nebo pět.

Největší nápor žadatelů hlásí úřady práce v Praze. Znají tu nadávky i volání policie

Ekonomika

Zasahuje i policie

„Lidi, co jsou tady nalevo, tu byli dopoledne, ale nedostalo se na ně. Na druhé straně čekají noví, kteří přišli teď po obědě,“ líčí pracovník. Někteří podle něj nevydrží a čekání vzdají.

„Můžu mluvit s paní vedoucí?“ ptá se tmavovlasá mladá žena, kterou doprovází asi desetiletý chlapec se školní aktovkou na zádech. „Venku mám třídenní dítě,“ vysvětluje, proč spěchá. „To vám gratuluju, ale nemůžete. Paní vedoucí je nemocná. Navíc se musíte objednat,“ vysvětluje trpělivě muž z ostrahy a dodává, že nezřídka musí volat na neukázněné klienty hlídku policie.

Zdražení energií a zákonné rozšiřování okruhu lidí s nárokem na sociální dávky vedou k tomu, že s žádostí o státní podporu se na úřady práce obrací víc lidí. Ačkoliv nárok třeba na příspěvek na bydlení nebo jeho zvýšení od ledna jim zatím nemusí vzniknout, protože příjmy žadatelů i náklady na bydlení se dokládají vždy za kalendářní čtvrtletí zpětně.

„Pokud jde o nezpracované žádosti, nejsložitější je to v Praze kvůli vysokému počtu klientů,“ řekla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Je dopoledne a zhruba třicítka lidí čeká také v čekárně ústeckého úřadu práce. Další si pročítají nabídky zaměstnání na venkovních vývěskách. „Lidí je tu dost, snad ještě více než loni na podzim. Jde to ale rychle,“ říká Právu asi čtyřicetiletý Martin.

Je nemocný, žije v zimě a tmě. Na důchod a většinu dávek nemá vlastní chybou nárok

Zdraví

Doufá, že už služeb úřadu nebude muset využívat. „Jsem nezaměstnaný, ale už od února bych měl nastoupit jinde,“ uvedl.

Čeká tu i starší pár z Krásného Března. „Jsem bez práce delší dobu, starám se o manžela, který je po úrazu a nemůže také pracovat. Od loňska máme příspěvek na bydlení, bez něho bychom to finančně nezvládli,“ svěřuje se žena. „Věříme, že se to zlepší a zdraví nám dovolí vrátit se do práce,“ podotýká.

I když mohou lidé žádat o příspěvek na bydlení i online, naprostá většina z nich chodí na úřad práce žádat osobně.

O dávky může žádat více lidí
Pro stanovení nároku na dávky i pro výpočet některých podpor slouží životní a existenční minimum.
Pro člověka, který žije sám, se od ledna zvedlo z 4620 na 4860 Kč. Roste tak o 5,2 %. Stejně se upravily i minimální částky pro dospělé a děti v domácnosti, které jsou nižší.
Změnilo se také existenční minimum z 2980 na 3130 Kč.
Od 1. ledna platí i nové normativy u příspěvku na bydlení. V praxi na něj dosáhne víc lidí, zejména v Praze.
Žádost se ale dokládá výdaji za předchozí čtvrtletí, takže výdaje od ledna příspěvek plně pokryje až za tři měsíce.
V případě akutního nedostatku prostředků lze žádat o mimořádnou okamžitou pomoc a příspěvek v hmotné nouzi.

„Je jich relativně hodně, ale čekali jsme to horší, zejména s ohledem na celkovou situaci. Přemýšlím, čím to je. Možná největší nárůst byl už loni. Také platí novela zákona, která umožňuje, že v případě, že nedošlo ke změnám, můžete podávat žádosti jen dvakrát ročně. Možná je ale také brzy a lidé teprve dorazí,“ zamýšlí se ředitel hradeckého úřadu práce Martin Horák.

Fronta od rána

První týden nového roku byl podle něj klidný, pak se odbavovalo průběžně, jen ve špičce se občas na odbavení čekalo až půl hodiny. Ani teď se fronty na úřadu netvoří.

Zklamaně ale od budovy úřadu práce ve Wonkově ulici odchází seniorka Marie z královéhradeckých Věkoš. Na podzim ovdověla a žije v rodinném domě sama. Příspěvek na bydlení by proto uvítala, zejména kvůli drahým energiím.

„Bohužel jsem si neuvědomila, že má u mě stále trvalé bydliště syn, který ale už dvacet let žije s rodinou v jiné části Hradce. Nějak jsme to neřešili. Teď ale je problém,“ popisuje.

Už před osmou hodinou ráno čekají na otevření pobočky úřadu práce v ulici 30. dubna v centru Ostravy asi tři desítky lidí. „Jsem invalidní důchodkyně, jdu vyřídit příspěvek na bydlení,“ říká jedna z čekajících žen. V budově po otevření je jen pár minut a už je zase venku.

Podle ředitele krajské pobočky v Ostravě Petra Prokopa probíhá odbavování klientů i vyřizování žádostí plynule. „Větší množství lidí přichází během prvních tří dnů v měsíci,“ podotýká.

Domácnosti se v nouzi zbavují spoření na penzi i chat

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám