Hlavní obsah

Je nemocný, žije v zimě a tmě. Na důchod a většinu dávek nemá vlastní chybou nárok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý život pan Duchek pracoval jako zedník. Dnes vidí, jakou chybu udělal, když neodváděl povinná pojištění a ztratil tak nárok nejen na důchod, ale i na většinu sociálních dávek. Snaží se tak žít jen z dávky hmotné nouze.

Foto: archív Nadačního fondu pomoci

Pan Duchek se pere se svým osudem, jak se dá.

Článek

Ačkoliv je po prodělané mrtvici částečně ochrnutý na levou stranu, má jen jednu ledvinu, nemá zuby, je nedoslýchavý a špatně vidí, snaží se být stále soběstačný. Stará se tak sám o sebe, ale i domácnost, byť se mu to kvůli nízkým příjmům příliš nedaří.

Není z těch, kdo by si stěžoval, protože si moc dobře uvědomuje, že si za svůj stav může sám, jelikož jako pracující neodváděl to, co měl, a přijímá za to plnou zodpovědnost. Dnes by už vše dělal jinak, ale na to už je pozdě.

Bohužel vlivem stále se zdražující energie přestal mít na její zaplacení peníze, a tudíž se nyní dostal do velmi těžké situace, protože mu elektřinu kvůli neplacení odstřihli.

Ve dvaceti letech ji postihla mozková příhoda, dodnes se pere s následky

Žena

I se svými zdravotními problémy proto žije ve svém bytě v zimě, ve tmě a tichu.

Sociální pracovnice z městské části Prahy 4 se mu sice snažila pomoci, ale vzhledem k jeho minulosti nemá jak. Podle zákonů nemá pan Duchek opravdu nárok na nic jiného než dávku hmotné nouze.

Není tak šance, že by bez pomoci sbírky, kterou organizuje Nadační fond pomoci na portále Znesnáze21, byl schopen zaplatit 29 000 Kč za elektřinu, aby mu ji opět připojili a mohl si posvítit a měl i nadále naději, že bude žít alespoň trochu kvalitní život.

Díky rituálům změnila agresivního psa na pohodového parťáka. Z příběhu paní Emilie mrazí

Styl

Nevyléčitelnou chorobou, kdy jí během ataky ochabují svaly, trpí už 40 let

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám