Hlavní obsah

Až milion na rekonstrukci. Stát přispěje na opravu „domu po babičce“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až jeden milion korun mohou dostat žadatelé na opravu staršího domu. Počítá s tím nový dotační program „Oprav dům po babičce“, který spustí ministerstvo životního prostřední od září. Nárok, jak v pondělí uvedl šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL), budou mít všichni, kteří jsou ekonomicky aktivní.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ministr životního prostředí Petr Hladík (vlevo) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (druhý zleva) na pondělní tiskové konferenci k dotacím na opravu starších domů

Článek

„Týká se to všech rodinných domů či rekreačních domů, které jsou určeny k rekonstrukci. Je to určeno také pro všechny osoby na území České republiky, které jsou ekonomicky aktivní,“ představil program v pondělí Hladík.

Spustit by se měl od září 2023.  Alokováno na to bude až 40 miliard korun, peníze by měly jít z Evropské unie.

Primárně by měla dotace směřovat na zateplení domu, aby dům staršího data výstavby byl renovován alespoň na energetickou třídu B. Dotace bude možné čerpat na domy postavené nejpozději v roce 2013.

V budoucnu zůstanou jen dva druhy popelnic na odpad, říká ministr Hladík

Domácí

„Poté, co ale dům zrekonstruuji, tak je podmínka mít v nemovitosti deset let trvalé bydliště,“ vysvětlil Hladík. Peníze lidé dostanou předem.

Program má cílit na mladé rodiny, zahrne proto navíc i bonus ve výši 50 tisíc korun na nezaopatřené dítě žadatele. „Mladé rodiny trápí nejvíce nedostatek bydlení, nedostatek financí na rekonstrukce,“ představil krok šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kromě dotace pak mohou žadatelé od ledna 2024 získat i zvýhodněný úvěr od stavebních spořitelen. Půjčka bude mít zvýhodněný úrok bez nutnosti zástavy nemovitosti, fixaci úrokové sazby po celou dobu splatnosti, vyřízení úvěru a dotace bude možné na pobočce spořitelny a měsíční náklady úvěru přijatelné i pro nízkopříjmové domácnosti. Úrok by podle Hladíka měl činit zhruba tři až čtyři procenta, záleží ale na jednotlivých stavebních spořitelnách.

Anketa

Využili byste dotaci na rekonstrukci staršího rodinného domu?
Ano
86,5 %
Ne
13,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15860 čtenářů.

Kalousek: Konec dotační ekonomiky?

Na Twitteru program zkritizoval exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který posledních měsících tepe kabinet za rozpočtovou politiku. Tentokrát kabinetu připomněl, že v rámci úsporného balíčku slibuje hlavně seškrtat dotace.

„Skoncovali jsme s dotační ekonomikou. Dokladem toho je, že lidé bez nemovitého majetku budou přispívat na dotace dědicům nemovitostí po babičce. Možná i po dědečkovi….,“ napsal na Twitter.

Hladík: Přispějeme lidem na renovaci domu po babičce

Ekonomika

Výběr článků

Načítám