Hlavní obsah

Lukoil nechce Unipetrol a odejde z českého trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/PETROHRAD

Největší ruský ropný podnik Lukoil již nemá zájem o privatizaci českého petrochemického holdingu Unipetrol. Hodlá opustit i ostatní aktivity na českém trhu, tedy několik čerpacích stanic. Řekl to v pátek novinářům prezident společnosti Vagit Alekperov.

Foto: Jan Kořínek

Jan Kořínek

Článek

"Rozhodli jsme se neúčastnit se privatizace Unipetrolu, a nebudeme tak dále rozvíjet své maloobchodní aktivity na tomto trhu. Jednáme zde s velkými provozovateli o výměně aktiv," řekl Alekperov podle agentury Reuters.

Lukoil se nezúčastní ani nadcházející privatizace turecké rafinerie Tupras. Naopak má zájem o ropná aktiva finské společnosti Fortum a rumunského státního podniku Petrom. U Petromu, kde uzávěrka jednání je 19. září, Lukoil zvažuje koupi několika divizí. Převzetí celé firmy by mohlo podle Alekperova způsobit problémy s antimonopolními úřady, protože firma v Rumunsku již má jednu rafinerii a 300 čerpacích stanic.

Na českém trhu se neprosadil

Ruský ropný koncern Lukoil před dvěma lety oznámil expanzi na Balkán a do zemí střední a východní Evropy včetně České republiky, kde se v roce 2000 účastnil soutěže o privatizaci pardubické rafinerie Paramo. Ze soutěže však odstoupil. Média rovněž spekulovala o zájmu Lukoilu o koupi čerpacích stanic sítě Benzina či v roce 1998 sítě stanic Petra, ani o jednu ze sítí se však nakonec neucházel.

O novém majiteli 63 procent akcií Unipetrolu česká vláda pravděpodobně rozhodne do jara příštího roku. Mezi pravděpodobnými zájemci jsou polská PKN Orlen a maďarský MOL a spekulovalo se o účasti ruských firem Yukos, Lukoil či Rosněfť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám