Hlavní obsah

Ukrajinci chybějí, a tak na česká pole zamíří Makedonci a Moldavani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádná pracovní víza pro práci v českém zemědělství budou moci od příštího roku vedle Ukrajinců získat i občané Bosny a Hercegoviny, Moldavska, Gruzie a Severní Makedonie. Díky tomu by na tuzemská pole mohlo dorazit až tisíc nových pracovníků ročně navíc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z návrhu nařízení, které je připraveno pro jednání vlády. Až doposud sem mohli s těmito pracovními vízy přicházet pouze pracovníci z Ukrajiny. Po vpádu Ruska do jejich země ale tento zdroj levné pracovní síly ustal.

Pracovníky sice nahradili váleční uprchlíci, ale to byly většinou ženy. „V řadě profesí vyžadujících praxi, specifickou kvalifikaci nebo fyzicky náročnou aktivitu se dlouhodobě poptávané pozice obsadit nepodařilo,“ konstatovalo ministerstvo zemědělství.

Kellnerova rodina zakládá superholding

Ekonomika

Navrhlo proto rozšíření mimořádných víz o zmíněné státy. Z každé by mohlo přijít až 250 zaměstnanců ročně. „Tyto země nepředstavují pro Českou republiku bezpečnostní riziko,“ uvedlo ministerstvo.

Rozšíření je již fakticky předjednáno, protože podle materiálu vláda už dříve odsouhlasila navýšení kvót na tato pracovní místa z 1500 na 2500 ročně.

Filipínci do průmyslu

Není to první podobný krok, ke kterému se vláda letos odhodlala. Ministerstvo vnitra zase poslalo do připomínkového řízení návrh vládního nařízení, v němž chce nábor zahraničních pracovníků do průmyslu na Ukrajině vyrovnávat větší poptávkou na Filipínách a nasměrováním nabídky k Ukrajincům mimo brannou povinnost.

Tento návrh předpokládá snížení kvót pro Ukrajinu ze 38 000 na 11 000 žádostí ročně. Pro Manilu naopak takřka dvojnásobně stoupnou na 10 300.

Večeřová: Potraviny od ledna kvůli energiím nezlevní

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám