Hlavní obsah

Ukrajina pozastaví stížnost na Slovensko, obě země se dohodly na podmínkách vývozu obilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na online jednání ministrů zemědělství Slovenska a Ukrajiny došlo k dohodě o systému obchodování s obilím na základě licencí. Ve čtvrtek to podle slovenské agentury TASR potvrdilo slovenské ministerstvo zemědělství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po jednání ministrů Jozefa Bíreše a Mykola Solskyje Ukrajina pozastaví stížnost proti Slovensku u Světové obchodní organizace (WTO) a nebude mluvit o zákazu dovozu slovenských agrokomodit. Zákaz dovozu čtyř agrokomodit z Ukrajiny na Slovensko však podle slovenské strany zůstává v platnosti, než bude systém spuštěný a otestovaný.

Zákaz dovozu ukrajinské pšenice, kukuřice, řepkových a slunečnicových semen na Slovensko platí do konce roku 2023.

Brusel minulý týden zákaz dovozu ukrajinských zemědělských produktů do pěti členských zemí Evropské unie sousedících s Ukrajinou neprodloužil. Bratislava, Varšava a Budapešť se proti tomuto rozhodnutí postavily a zavedly jednostranné zákazy dovozu z Ukrajiny.

Polsko už nepošle Ukrajině žádné zbraně, prohlásil Morawiecki

Evropa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před Valným shromážděním OSN v New Yorku v přímé narážce na Varšavu uvedl, že se některé země Evropské unie tváří solidárně, a přitom nepřímo podporují Rusko. Polský premiér Mateusz Morawiecki na to reagoval prohlášením, že Polsko už dál nebude posílat Ukrajině zbraně, protože nyní musí vyzbrojovat sebe.

Vývoz ukrajinských zemědělských produktů přes země Evropské unie výrazně posílil poté, co byly kvůli ruské invazi na Ukrajinu zablokované ukrajinské černomořské přístavy. Obilí a další zemědělské produkty sice měly putovat zejména do rozvojových zemí mimo Evropu, některé státy EU, jako je právě Slovensko, Maďarsko a Polsko, si ale stěžovaly, že zůstávají i na jejich trzích, což představuje ohrožení pro místní zemědělce.

Kvůli obilnému embargu přicházíme o miliardy, vysvětluje Ukrajina

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám