Hlavní obsah

Slovensko bude kontrolovat dovoz a tranzit obilí z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko bude podrobně monitorovat pohyb ukrajinského obilí, olejnin a mouky na svém území. Prezident tamní finanční správy Jiří Žežulka pohrozil pokutami každému, kdo by chtěl zásilky deklarované jako tranzitní vyložit na Slovensku a prodat.

Foto: Profimedia.cz

Nakládání obilí (ilustrační foto)

Článek

Tranzitní zásilky zaplombují a bude se z nich odebírat vzorek. Podle slovenského ministerstva zemědělství je cílem zmíněných opatření ochrana domácích farmářů před levným dovozem.

Státní veterinární a potravinová správa plánuje zvýšit kontroly, zda dovážené potraviny splňují požadavky na kvalitu a bezpečnost.

Její ředitel Jozef Bíreš uvedl, že na trhu se v posledním období objevilo výrazné množství ukrajinské mouky. Podle Bíreše však v kvalitě nezaznamenali žádnou odchylku. Podobné výsledky byly i v případě krmiva z Ukrajiny.

Bratislava už dříve vyzvala Evropskou unii k řešení přílivu ukrajinských zemědělských produktů.

Podobný názor má také Polsko, Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko, které žádají Evropskou komisi o omezení přílivu ukrajinského obilí. Pokud by to nešlo jinak, tyto země navrhují obnovení cel a kvót.

Rusko má sklady přeplněné obilím. Je to katastrofa, zoufají si místní zemědělci

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám