Hlavní obsah

Turisté mimo EU budou dál muset utratit aspoň dva tisíce, aby dostali zpět DPH

Praha

Limit pro vracení daně z přidané hodnoty (DPH) turistům mimo státy EU za jejich nákupy v Česku se asi snižovat nebude. Dolní komora v úterý v souladu s negativním vládním postojem zamítla už v prvním kole poslanecký návrh, který měl snížit limit nákupu potřebný pro vracení DPH z nynějších 2000 korun na polovinu. Podle kritiků by to bylo nespravedlivé a nežádoucí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) negativní stanovisko zdůvodnila stamilionovými rozpočtovými dopady a také administrativní zátěží. Podle ní se turisté nebudou rozhodovat podle výše vratky o tom, kde nakoupí.

Třicet poslanců z klubů ANO, ODS, ČSSD a TOP 09 návrh zdůvodnilo tím, že současná hranice znevýhodňuje nákupy turistů v ČR v porovnání s jinými státy EU. Poslanec ODS Jakub Janda uvedl, že předloha by pomohla živnostníkům postiženým epidemií koronaviru, neboť by se netýkala jen luxusního zboží z obchodů v pražské Pařížské ulici, ale i řemeslných či rukodělných suvenýrů.

Poslanci poukazovali na to, že zatímco v roce 2004, od kdy částka platí, představoval limit 60,9 eura, nyní se zvýšil zhruba o třetinu. Limit představuje nejnižší hodnotu zboží včetně DPH, kterou musí zaplatit fyzická osoba ze země mimo EU u jednoho prodejce v jednom kalendářním dni. Pak jí při prokazatelném vývozu zboží vznikne nárok na vrácení DPH, kterou v ceně zboží v Česku zaplatila.

Obchodníci chtějí změnu, ministerstvo ji odmítá

Navrhovaná změna podle předkladatelů reaguje na dlouhodobou výzvu ze strany odborné veřejnosti, podnikatelů v turistickém ruchu, obchodníků, představitelů regionálních organizací a dalších, kteří upozorňují, že Česká republika má již 15 let stejný limit tzv. vratky DPH, který ji znevýhodňuje v nákupech zahraničních turistů.

Ministerstvo financí však proti návrhu v připomínkovém řízení argumentovalo i tím, že výjimka je administrativně náročná, a to jak na straně turistů, tak na straně úřadů. Upozornilo také, že již nyní vykonává celní správa tuto činnost na hranici své personální kapacity.

Za návrh se postavila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Věří, že by snížení limitu podpořilo malé a střední podniky, řemeslníky a obchodníky především v regionech a příhraničních oblastech. Zastánci předlohy budou mít šanci návrh uplatnit formou úpravy vládní novely o DPH.

Reklama

Výběr článků

Načítám