Hlavní obsah

Jakub Janda

Foto: ODS, ČTK
Článek

Bývalý skokan na lyžích, který jako první Čech vyhrál Světový pohár. Je vítězem Turné čtyř můstků a několikanásobný mistr České republiky. V říjnových volbách 2017 do Poslanecké sněmovny v Moravskoslezském kraji byl zvolen poslancem za ODS.

Narodil se 27. 4. 1978 v Čeladné v bývalém Československu. Svou kariéru započal vstupem do Světového poháru v roce 1994, kdy obsadil 44. místo. Průlom v jeho kariéře ovšem nastal až v sezoně 2004/2005, kdy dosáhl několika druhých a třetích míst a téměř ve všech závodech se probojoval do první desítky.

Díky třetímu místu v Innsbrucku se navíc stal prvním českým skokanem po dvanácti letech, který stanul na stupních vítězů v závodě prestižního Turné čtyř můstků. V celém turné skončil pátý. V konečném pořadí světového poháru obsadil 6. místo, když již po třinácti závodech nasbíral více bodů než za celou předchozí kariéru.

Na mistrovství světa v Oberstdorfu (Německo) v roce 2005 vybojoval stříbrnou medaili na středním a bronzovou medaili na velkém můstku. Ještě výraznější byly jeho výkony v následující letní sezóně. Vyhrál polovinu z osmi závodů a jako první Čech v historii i celou letní Grand Prix. Díky jeho triumfu v Harrachově se Česko po jedenácti letech dočkalo vítězství v domácím závodě Světového poháru.

V říjnových volbách 2017 do Poslanecké sněmovny byl zvolen poslancem. Je členem ODS, za stranu byl zvolen v Moravskoslezském kraji. Původně figuroval na 4. místě kandidátky, ale vlivem 2 265 preferenčních hlasů skončil nakonec druhý.

Na konci dubna 2018 byl valnou hromadou zvolen předsedou Úseku skoku na lyžích Svazu lyžařů České republiky. Po čtrnácti letech tam vystřídal předchozího předsedu Leoše Škodu.

Články k tématu