Hlavní obsah

Turecko v květnu zvýšilo nákupy ruské ropy na sedmiměsíční maximum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko v květnu zvýšilo nákupy ruské ropy Urals na sedmiměsíční maximum, turecké rafinerie zvýšenými nákupy reagují na nízké ceny této suroviny. Vyplývá to z údajů společnosti Refinitiv Eikon a z informací od obchodníků, na které se odvolává agentura Reuters.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Vrtná plošina v ropném poli Yarakta v Rusku.

Článek

Turecko je teď jediným velkým dovozcem ropy Urals po moři v Evropě, většina ostatních evropských zemí se kvůli ruské vojenské invazi na Ukrajinu dohodla na embargu na tuto ropu.

Tureckým prezidentem byl o víkendu na další pětileté období po dvaceti letech ve vrcholných funkcích opět zvolen Recep Tayyip Erdogan. Ruský prezident Vladimir Putin ho při gratulaci ke znovuzvolení označil za „drahého přítele“.

Erdoganovi poblahopřál také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který vyjádřil naději v posílení vztahů mezi Ukrajinou a Tureckem.

Dodávky ropy Urals do tureckých přístavů v květnu podle údajů firmy Refinitiv Eikon a výpočtů agentury Reuters činily zhruba 230 000 barelů denně. To představuje nejvyšší úroveň od loňského října a téměř dvojnásobek proti dubnu.

Turecko zvýšilo dovoz ropy Urals už v loňském roce. V prvních pěti měsících letošního roku činil objem nákupů kolem 150 000 barelů denně. Nacházel se tak na podobné úrovni jako ve srovnatelném období loňského roku. Podle obchodníků je prostor pro dovoz ruské ropy do Turecka omezený kapacitami tureckých rafinerií.

Cena plynu je nejnižší za dva roky, není poptávka

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám