Hlavní obsah

Cena plynu je nejnižší za dva roky, není poptávka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace na velkoobchodních trzích s energiemi se v posledních měsících uklidnila, což je pro Evropu po loňském roce, kdy se ceny elektřiny a plynu vyšplhaly na historické rekordy, vítanou úlevou. Cena plynu na burze v Nizozemsku se tento týden dokonce propadla na nejnižší úroveň za poslední dva roky a další pokles přitom není vyloučen. Jaké jsou hlavní důvody toho, proč je plyn nyní tak levný?

Článek

V pátek se velkoobchodní cena plynu s kontraktem na dodání v červnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu dostala pod hranici 25 eur (590 Kč) za megawatthodinu (MWh). To nejnižší hodnota od května 2021, upozornila agentura Bloomberg.

Propad v letošním roce je enormní. Cena od začátku roku klesla o dvě třetiny, což je dozajista dobrá zpráva pro domácnosti, kterým se nízké ceny začínají propisovat do jejich účtů za energie.

Díky výraznému stlačení cen zároveň Evropa vysílá vzkaz ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že se dokáže obejít bez ruských dodávek, na kterých byla před válkou na Ukrajině silně závislá.

Jak se ale stalo, že během 12 měsíců se situace zcela obrátila a po cenovém šoku z loňska je nyní plyn na evropském trhu tak levný?

Dovoz LNG a dostatek zásob

Hlavní alternativou za ruský potrubní plyn se pro Evropu stal dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) ze zámoří. Ačkoliv LNG zatím plně nenahradí výpadek z Ruska, tak objem dodávek se i díky otevírání nových terminálů postupně zvyšuje.

V zimě navíc pomohlo příznivé počasí, což v kombinaci s apelem na veřejnost ohledně úspor snížilo celkovou spotřebu. Výsledkem toho je, že Evropská unie má momentálně plynové zásobníky plné ze 67 procent, zatímco pětiletý průměr v tomto období se pohybuje jen kolem 50 procent.

Například Německo má dokonce podle údajů Gas Infrastructure Europe naplněnost zásobníků na úrovni 73 procent, Česká republika má 65 procent.

Slabá ekonomika

Svou roli dozajista sehrála i aktuální ekonomická situace, jež vlivem inflace značně zpomalila. Ta vůbec největší v EU – německá – se v prvním letošním čtvrtletí propadla do recese.

Německá ekonomika se propadla do recese

Ekonomika

Odrazem utlumené ekonomiky je hluboký propad ve výrobě, který mj. znamená omezení spotřeby energií. Nedávné oživeni čínské ekonomiky se také poněkud zpomalilo, a pokud tamní poptávka po LNG bude slabší, je možné, že se cena dostane i pod 20 eur/MWh, píše Bloomberg s odvoláním na analytiky společnosti Energy Aspects.

Agentura dokonce zmiňuje, že někteří obchodníci předpovídají, že v létě může krátkodobě docházet k situaci, kdy spotová cena na trzích bude záporná, tedy že obchodník dostane za odběr plynu zaplaceno.

Rozmach obnovitelných zdrojů energie

Kromě toho Evropa čím dál více tlačí na budování obnovitelných zdrojů energie. Nové solární a větrné farmy a dobré povětrnostní podmínky tak letos zatím pomohly snížit potřebu plynu při výrobě elektřiny, což je dalším důvodem pro snížení poptávky.

Nízké ceny plynu ale zatím v Evropě nevyvolávají nárůst poptávky v průmyslu, kterou loni uzemnily naopak vysoké ceny energií. To, zda a kdy se poptávka vrátí na předchozí úroveň, je nyní pro obchodníky jedním z největších otazníků.

Podle některých je dost možné, že část úbytku v poptávce bude trvalá. „Kvůli vysokým cenám energií v Evropě se mnoho průmyslových odvětví, zejména těch náročných na spotřebu plynu, buď zhroutilo, nebo se přesunulo mimo Evropu. Tato odvětví se nevrátí, i když ceny energií klesnou,“ řekla Bloombergu Brenda Shafferová, vedoucí pracovnice neziskové organizace Globálního energetického centra ve Washingtonu.

Plány zašly daleko, terminálů na LNG by v Evropě mohlo být zbytečně moc, píše Bloomberg

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám