Hlavní obsah

Turecká centrální banka nečekaně zvýšila základní úrokovou sazbu na 25 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecká centrální banka nečekaně výrazně zpřísnila svou měnovou politiku. Základní úrokovou sazbu zvýšila o 7,50 procentního bodu na 25 procent, maximum od ledna 2004. Oznámila to ve svém čtvrtečním sdělení. Zemi se nedaří zkrotit vysokou inflaci, která se v červenci dostala k 50 procentům.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Sídlo turecké centrální banky v Ankaře.

Článek

Analytici očekávali, že centrální banka na čtvrtečním zasedání zvýší základní úrok na 20 procent. V červenci základní úrok zvýšila o 2,50 procentního bodu, což bylo méně, než se čekalo.

Turecká centrální banka se pod vedením nové guvernérky Hafize Gaye Erkanové vrací k tradičnějším postupům boje s inflací. Donedávna ji ovlivňoval prezident Recep Tayyip Erdogan, který prosazoval, aby centrální banka úroky navzdory vysoké inflaci snižovala.

Zvýšení základních úroků je už třetí od května, kdy byl Erdogan znovu zvolen prezidentem. Tehdy se mimo jiné zavázal, že nebude odmítat vyzkoušené tradičnější postupy, protože zemi už v posledních letech opouštěli zahraniční investoři.

Čína znovu snížila úrokové sazby

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám