Hlavní obsah

Čína znovu snížila úrokové sazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská centrální banka v pondělí podle očekávání podruhé za tři měsíce snížila jednu ze svých klíčových úrokových sazeb. Chce tak povzbudit váznoucí ekonomické oživení po pandemii covidu-19. Jiné sazby ale ponechala beze změn, což podle agentury Reuters překvapilo investory a vedlo k poklesu čínských akcií.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Lidé v obchodní čtvrti Pekingu (ilustrační foto).

Článek

Oživení druhé největší světové ekonomiky se zpomaluje kvůli horšícímu se propadu nemovitostí, slabým výdajům spotřebitelů a klesajícímu počtu úvěrů. Klíčovou jednoletou primární úvěrovou sazbu (LPR) banka proto snížila o 0,1 procentního bodu na 3,45 procenta. Pětiletou LPR ale ponechala na 4,20 procenta. Agentura Reuters oslovila 35 tržních analytiků, z nichž všichni předpovídali snížení obou sazeb.

Většina nových a nesplacených úvěrů v Číně je založena na jednoleté LPR, pětiletá sazba pak ovlivňuje ceny hypoték. Čína v červnu snížila obě LPR, aby podpořila ekonomiku.

Snížení roční LPR nastalo poté, co čínská centrální banka minulý týden nečekaně snížila úrokovou sazbu u střednědobých a krátkodobých úvěrů. Sazba u jednoletých střednědobých úvěrů (MLF) slouží jako vodítko pro LPR a trhy ji obecně vnímají jako ukazatel budoucích změn úvěrových sazeb.

Čínská ekonomika v problémech. A není jich málo

Ekonomika

Snížení sazeb v Číně přichází v čase, kdy ostatní velké ekonomiky sazby zvyšují, aby se vypořádaly s prudce rostoucími cenami. Čína se v červenci naopak po více než dvou letech ocitla v deflaci, ceny meziročně klesly o 0,3 procenta.

To, že pětiletá sazba zůstala beze změny, analytiky překvapilo. „Status quo pětiletého LPR interpretujeme jako signál, že čínské banky se zdráhají snížit sazby na úkor marže úrokového diferenciálu,“ řekl analytik Ken Cheung, hlavní asijský FX stratég v Mizuho Bank.

„Upozornilo to na problém týkající se účinnosti přenosu politických pokynů centrální banky na trh a čínské úřady možná postrádají účinné nástroje na stimulaci sektoru nemovitostí a ekonomiky prostřednictvím uvolnění měnové politiky,“ řekl Cheung. Podle něj neočekávaný výsledek vývoje sazeb by měl být „negativní pro výhled růstu Číny a směnný kurz jüanu“.

Jüan na začátku pondělního obchodování oslabil na 7,2978 za dolar, předtím uzavřel na 7,2855 USD. Čínské akcie se během obchodního dne propadly na zhruba devítiměsíční minimum.

Čínský export v červenci klesl o 14,5 procenta

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám