Hlavní obsah

Tržby ve službách loni vzrostly. Může za to zejména propad z roku 2020

Tržby ve službách v loňském roce meziročně vzrostly o 7,3 procenta. Některá odvětví rostla významně, bylo to však dáno nízkou srovnávací základnou z roku 2020. Ukázala to data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Největší nárůst tržeb byl v dopravě a skladování, a to o 13 procent. Například letecká doprava si meziročně v tržbách polepšila až o 43,8 procenta.

Druhá nejvýznamnější sekce služeb – informační a komunikační činnosti – meziročně vzrostla o 5,5 procenta, přičemž nejvíce se dařilo filmovému a hudebnímu průmyslu, kde se tržby navýšily o více než 40 procent.

„Za zmínku stojí i vývoj v odvětví cestovních agentur, kanceláří a rezervačních činností, které v roce 2021 dosáhly meziročního růstu tržeb o téměř 58 procent. Úrovně z roku 2019 však zdaleka nedosáhly,“ uvedl Tomáš Harák, vedoucí oddělení datové podpory statistiky obchodu, služeb a životního prostředí ČSÚ.

Ekonom: Ceny jídla a služeb už neklesnou

Ekonomika

V ubytování, stravování a pohostinství loni tržby vzrostly meziročně o 4,6 procenta. Růst téměř o desetinu zaznamenaly realitní kanceláře a správa nemovitostí. Naopak tržby za pronájem nemovitostí klesly o 1,2 procenta.

Osmým rokem v řadě vzrostly tržby poskytovatelům služeb v informatice. Loni stouply v meziročním srovnání o 7,8 procenta. Zlepšení zaznamenali také vydavatelé či telekomunikační společnosti.

Profesní, vědecké a technické činnosti vykázaly v roce 2021 růst tržeb o pět procent. V administrativních a podpůrných činnostech tržby meziročně vzrostly o 7,7 procenta.

Hotelům a restauracím vláda pomáhá málo, říká šéf asociace

Ekonomika

V posledním čtvrtletí loňského roku tržby ve službách stouply meziročně o 13,4 procenta, po očištění o kalendářní vlivy o 12,8 procenta. I v tomto případě zaznamenala nárůst všechna odvětví služeb.

V ubytování, stravování a pohostinství vzrostly tržby meziročně o 88,6 procenta, přičemž v samotném ubytování zaznamenali statistici nárůst o téměř 135 procent. Tržby leteckých dopravců se v loňském čtvrtém kvartále v meziročním srovnání téměř zdvojnásobily.

Reklama

Výběr článků

Načítám