Hlavní obsah

Třináctý plat vyplatí téměř dvě pětiny firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční odměnu, prémie nebo třináctý plat za letošní rok vyplatí 38,3 procenta firem. Nejčastěji se bude pohybovat v pásmu mezi 22 000 a 46 000 korunami. Část zaměstnanců je dostane už letos, část v lednu nebo v prvním čtvrtletí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to ze šetření Hospodářské komory mezi jejími členy. „Řada zaměstnavatelů pomáhá zaměstnancům zmírňovat dopady zdražování, a proto vedle zvyšování mezd v průběhu roku vyplácela i různé mimořádné příspěvky. Podniky, kterým se letos dařilo, pamatují na své zaměstnance i na konci roku. Firmy se snaží těmito finančními bonusy udržet své zaměstnance,“ řekl prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

V porovnání s loňskem jde o mírný nárůst. Tehdy třináctou mzdu vyplácelo 37,3 procenta podniků.

Nejčastěji budou vánoční prémie a třinácté mzdy dávat velké firmy, u těch to bude 68 procent. U středních 43, u malých 34 a u mikrofirem to pak bude 21 procent. „Menší firmy nemají takové možnosti,“ uvedl Zajíček.

Potraviny zdražovaly o pětinu. Teď poskočí o dalších sedm procent

Ekonomika

Na tyto prémie přitom nejsnáze dosáhnou zaměstnanci ve stavebnictví a zpracovatelském průmyslu. V obou případech se to týká téměř poloviny zaměstnavatelů. Nejméně se budou vyplácet v oblasti osobních služeb a služeb pro podniky.

Mzdy příští rok porostou

Pro příští rok Hospodářská komora očekává nárůst mezd v průměru o sedm procent. Tedy ze 43 600 na 46 700 korun. „Podle velikosti podniku by to mělo být mezi pěti a osmi procenty,“ konstatoval Zajíček.

Mzdy podle něj porostou i reálně. Tedy z hlediska toho, co si lidé budou moci za své peníze koupit. A to proto, že inflace zřejmě klesne na 3,3 procenta. Nárůst reálných mezd by tak mohl být zhruba o 3,7 procenta. Ve třetím čtvrtletní letošního roku přitom meziročně o 0,8 procenta klesly.

Mohlo by tak dojít k obnovení spotřeby domácností, která klesá už mnoho měsíců v řadě. Ve třetím čtvrtletí letošního roku se výdaje na konečnou spotřebu domácností meziročně propadly o 2,3 procenta.

„Očekáváme, že by mohlo dojít i k mírnému hospodářskému růstu,“ zakončil Zajíček.

Anketa

Očekáváte, nebo už jste letos dokonce dostali, třináctý plat či vánoční prémie?
Ano
26,3 %
Ne
70,9 %
Nevím
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2867 čtenářů.

Minimální mzda stoupne o 1600 korun, řekl Jurečka

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám