Hlavní obsah

Minimální mzda stoupne o 1600 korun, řekl Jurečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimální mzda se příští rok zvýší o 1600 korun na 18 900 Kč. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že se bude jednat o její nejvyšší nominální navýšení v historii. Nevyslyšel tak volání zaměstnavatelů, kteří chtěli navýšení o tisícovku, ani odborářů. Ti navrhovali nárůst o 2200 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Tempo minimální mzdy roste rychleji než inflace. Jsme i na určité hranici toho, co jsou schopny firmy v tomto tempu zvládnout, abychom tím nespustili v některých regionech určité propouštění,“ řekl ministr.

Minimální mzda podle něj dosáhne 41 procent průměrné mzdy, již ministerstvo predikuje na 46 027 korun. Nyní je na čtyřiceti procentech.

Částečně se zvýší i takzvané úrovně zaručené mzdy, které určují nejnižší možné výdělky v jednotlivých profesích, například u uklízeček, prodavaček, účetních, ale i manažerů. Je jich osm, přičemž platí, že v nejnižších úrovních bývají profese s nejnižší kvalifikací.

Tripartita se neshodla na zvýšení minimální mzdy, rozhodne vláda

Ekonomika

První úroveň je v podstatě minimální mzda. Druhá úroveň se zvýší ze 17 900 na 19 500 Kč, třetí z 19 700 na 21 300 korun. Pak poroste až ta nejvyšší úroveň, a to ze 34 600 na 37 800 Kč. V první úrovni zaručených mezd pracuje 43 tisíc lidí, ve druhé 362 tisíc a ve třetí 1 042 000 lidí.

Návrh ještě musí schválit vláda.

Čeká se na automat

Jedná se zřejmě o poslední rok, kdy se minimální mzda stanovuje podobným způsobem. Ministerstvo totiž připravilo novelu zákoníku práce, která má zajistit její automatický růst.

Podle ní by minimální mzda měla během několika let dosahovat 45 procent průměrné mzdy. Počet úrovní zaručených mezd by se pak snížil ze současných osmi na čtyři nebo pět.

„Zákoník práce budeme měnit během prvního pololetí,“ řekl Jurečka s tím, že by se minimální mzda podle automatu určovala už od roku 2025. O návrhu chce ale ještě jednat s odbory a zaměstnavateli.

Minimální mzda dostane nová pravidla. Jurečka má dvě varianty

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám