Hlavní obsah

Trhy se obávají recese. Přišla zlověstná inverze výnosových křivek

Novinky, bož

Výnosy amerických dluhopisů s dvouletou splatností jsou vyšší než výnosy desetiletých dluhopisů. Stalo se tak poprvé od roku 2007. Jde o jev, kterému se říká inverzní výnosová křivka a je považován za jeden z indikátorů blížící se ekonomické krize. Trhy se obávají recese v důsledku čínsko-americké obchodní války, uvedl server listu Financial Times.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Burza v New Yorku

Článek

V letech probíhající konjunktury se často hovoří o tom, kdy přijde ekonomická krize – recese. Za jeden ze spolehlivých indikátorů je považováno takzvané zplošťování výnosových křivek amerických dluhopisů.

To znamená, že se výnosy krátkodobých a dlouhodobých dluhopisů stále přibližují, až v jednu chvíli začnou dluhopisy s kratší dobou splatnosti vykazovat vyšší výnosy než dluhopisy s delší dobou splatnosti. K tomu došlo i v roce 2007, což předznamenalo světovou finanční krizi.

Obrázek: Rozdíl mezi výnosem amerických dvouletých a desetiletých dluhopisů. Poprvé od roku 2007 je tento rozdíl záporný – výnosy dluhopisů s dvouletou splatností jsou nyní vyšší než u těch s desetiletou splatností.

Aktuální vývoj výnosových křivek je mimo jiné důsledkem toho, že jsou dluhopisy v současném prostředí stále atraktivnější. Hodnota akcií totiž v poslední době silně kolísá – je volatilní.

Tím se řadě investorů akciový trh jeví jako příliš riskantní, zatímco státní dluhopisy jsou považovány za poměrně bezpečnou investici s jistým výnosem. Proto se část prostředků přesouvá z akciových trhů do dluhopisů.

Pokud by skutečně přišla recese, tak by centrální banky zřejmě podobně jako před deseti lety reagovaly naopak snížením úrokových sazeb.

Již v prosinci Novinky psaly o inverzi mezi křivkami výnosů tříletých a pětiletých dluhopisů. I tehdy to zneklidnilo trhy. Nejsledovanější je však rozdíl mezi výnosy dvouletých a desetiletých dluhopisů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám