Hlavní obsah

Rath po propuštění: Byl jsem v kvalitní společnosti

• Aktualizováno

Bývalý středočeský hejtman David Rath po svém propuštění z brněnské věznice dorazil do středočeské Hostivice, kde žije. S novináři se podělil o své první dojmy a připustil, že udělal řadu chyb. Na dotaz Práva, zda počítá s tím, že se do vězení může brzy zase vrátit, uvedl, že „takový je život“.

David Rath po propuštění z vězeníVideo: Radim Vaculik, Novinky

 
Článek

Rath uvedl, že i po propouštění by měl na část úvazku v brněnské věznici pracovat jako lékař, což dělal i ve výkonu trestu. „Mám pocit, že jsem byl docela prospěšný, takže z tohohle titulu nešlo o úplně promarněné zbytečné roky,“ ohlédl se za pobytem za mřížemi.

Určitě jsem udělal spoustu chyb a pro mě to v podstatě končí tím, že beru, že rozsudek byl takto vyřčen, takto platí, já jsem ho plně přijal.
David Rath

S vězni měl podle svých slov dobrý vztah. „Až mě překvapilo, kolik – a teď to nemyslím ironicky – slušných a kvalitních lidí končí v našich věznicích. My jsme tam měli pánskou společnost, kde jsme se běžně oslovovali pane bankéři, pane podnikateli, pane staviteli,“ poznamenal.

Foto: ČTK

Bývalý středočeský hejtman David Rath na setkání s novináři

Ve věznici si Rath odpykal půlku ze sedmiletého trestu za korupci. O podmíněném propuštění rozhodl loni v listopadu městský soud. Státní zástupkyně s verdiktem nesouhlasila, soud ale nyní její stížnost zamítl. „Jak jsem státní zástupce štval, tak mně to dali sežrat,“ poznamenal bývalý hejtman.

David Rath opustil vězení

Krimi

Doplacení pěti milionů z desetimilionového peněžitého trestu, který Rath také u soudu dostal, označil za svoji prioritu – kromě práce ve věznici se chce vrátit i ke své lékařské praxi v Hostivici.

Hrozí návrat za mříže

To, že mu po jarním odvolacím řízení v druhé větvi korupční kauzy hrozí teoreticky návrat za mříže, komentoval stoicky.

„Takový je život, já tady nejsem v pozici, co bych na tom mohl jakkoli změnit, spíš je zarážející, že jeden případ se rozdělí tak, že ani za deset let ještě nemáme verdikt,“ poznamenal.

Ohledně své viny uvedl, že respektuje rozsudek. „Určitě jsem udělal spoustu chyb a pro mě to v podstatě končí tím, že beru, že rozsudek byl takto vyřčen, takto platí, já jsem ho plně přijal a u toho setrvám,“ doplnil.

Foto: David Randuška, Právo

David Rath v Hostivici po propuštění z věznice

Psychicky i fyzicky se podle svých slov cítí po pobytu ve vězení zdráv. „Prodělal jsem covid, asi několikrát, protože hodně mých pacientů mělo covid. Nějak jsem to přečkal, tedy covid, snad bez nějakých trvalých následků. A snažil jsem se udržovat ve vězení v nějaké psychické i fyzické kondici. Snad se mi to podařilo. Uvidíme, někdy se ty problémy projeví, až když ta věc skončí,” řekl.

Vedle návratu do práce se chystá také věnovat se svým synům. „Protože doba covidová, bych řekl, těm dětem dost zamíchala se životem. Tak nějak zkusit jim v tom pomoct najít cestu,” dodal.

Foto: David Randuška, Právo

David Rath před novináři v Hostivici

Reklama

Výběr článků

Načítám