Hlavní obsah

Toyota za pololetí vyrobila skoro o čtvrtinu méně vozů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Výroba největší japonské i světové automobilky Toyota Motor v prvním pololetí meziročně klesla o 23,3 procenta na 2,98 miliónu vozů v důsledku březnového zemětřesení a následné masivní vlny tsunami, jež zasáhla severovýchod Japonska. Společnost to oznámila na svých internetových stránkách.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Toyota nicméně upozornila, že produkce již v červnu dosahovala 90 procent úrovně z doby před zemětřesením. Dodala, že s plným obnovením výroby počítá v listopadu či prosinci. Údaje o výrobě nezahrnují divize Daihatsu a Hino.

V samotném červnu se produkce Toyoty meziročně snížila o 9,2 procenta. Domácí konkurent Nissan Motor v červnu výrobu zvýšil o 18,5 procenta, zatímco produkce rivala Honda Motor se propadla o 44,5 procenta, uvedla agentura Reuters.

Podle některých analytiků by Toyotu letos mohli kvůli výrobním problémům připravit o vedoucí pozici v odvětví konkurenti General Motors a Volkswagen. Toyota minulý měsíc předpověděla, že její čistý zisk se v tomto finančním roce v důsledku březnového zemětřesení sníží o 31 procent na 280 miliard jenů (asi 60 miliard Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám