Hlavní obsah

Tlak na Raiffeisen Bank International sílí. ECB požaduje její odchod z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská centrální banka (ECB) tlačí na rakouskou banku Raiffeisen Bank International (RBI), aby ukončila své vysoce ziskové podnikání v Rusku. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na pět lidí obeznámených se záležitostí. Na působení RBI v Rusku si už dříve posvítily také americké úřady.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ústředí Raiffeisen Bank International ve Vídni.

Článek

Druhá největší rakouská banka je v ruském finančním systému hluboce zakořeněna. Loni tam zaznamenala zisk přes dvě miliardy eur (47,4 miliardy Kč). Momentálně se jedná o nejdůležitější západní banku v Rusku, díky které směřuje do země zhruba čtvrtina všech platebních převodů v eurech. V Rusku stále působí například i italská UniCredit Bank.

ECB nežádá RBI, aby z Ruska okamžitě odešla, požaduje po ní ale plán vedoucí k ukončení tamního podnikání, píše Reuters s odvoláním na dva zdroje. Podle jednoho z nich by takový plán mohl zahrnovat variantu prodeje nebo uzavření ruské pobočky.

„Žádáme banky, aby bedlivě monitorovaly své podnikání v Rusku a aby ho v ideálním případě co nejvíce omezily a ukončily,“ řekl mluvčí ECB s tím, že centrální banka EU dělá totéž se všemi dotčenými institucemi od doby, kdy Moskva zahájila vojenskou invazi na Ukrajinu.

Americké úřady vyšetřují obchodní aktivity Raiffeisen Bank International v Rusku

Ekonomika

Raiffeisen Bank International ale podle zdrojů Reuters zatím nemá v úmyslu podobný plán představovat, přičemž někteří rakouští vládní úředníci považují tyto kroky za neoprávněné zahraniční vměšování. Její mluvčí uvedla, že banka se zabývá možnostmi pro své podnikání v Rusku „včetně pečlivě řízeného odchodu“ a že tento proces „urychluje“. Zároveň dodala, že také snížila objem půjček v zemi.

ECB nechce RBI tlačit k okamžitému prodeji, protože se obává finančního zásahu, který by to mohlo vyvolat, řekl Reuters jeden ze zdrojů.

Mluvčí rakouského ministerstva financí k tomu uvedl, že ve vztazích s Ruskem nemůže dojít k návratu ke status quo, ovšem „většina“ mezinárodních společností, včetně bank, v Rusku zůstala. „Mezi Ruskem a zbytkem světa probíhá značný obchod s komoditami, jako je obilí, hnojiva, ropa, plyn, nikl a další kovy, které vyžadují platby,“ uvedl mluvčí.

Obavy vyjádřili i Američané

O podnikání rakouské banky v Rusku se zajímají také v USA. Tamní sankční úřad od ledna vyšetřuje, zda RBI neporušila Západem uvalené sankce na Rusko. Pokud by se podezření potvrdilo, mohlo by to vyústit v penále pro banku, uvedla Reuters už v únoru. Podle dřívějšího vyjádření banky je vyšetřování pouze obecné povahy.

Nicméně vysoce postavený úředník amerického sankčního úřadu James O’Brien měl v únoru během své návštěvy ve Vídni vyjádřit své obavy ohledně podnikání RBI v Rusku.

Na seznamu mezinárodních sponzorů války

Úzké vazby s Ruskem ze strany RBI vnímají také na Ukrajině. Ukrajinská agentura pro předcházení korupci NAZK (s anglickou zkratkou NACP) banku ve čtvrtek zařadila na svůj seznam mezinárodních sponzorů války. Odůvodnila to mj. tím, že banka poskytuje služby fiktivním společnostem na Kypru, které jsou pod vlivem oligarchů napojených na Kreml.

Na seznamu ukrajinské agentury se nedávno objevily také dva německé obchodní řetězce Metro AG vlastnící velkoprodejny Makro a Globus. V koncernu Metro AG přitom drží klíčový podíl český miliardář Daniel Křetínský, upozornil polský server Onet. Server Seznam Zprávy pak odhalil vazby na Česko i v případě Globusu. Jeho ruská pobočka je už více než půl roku řízená z Prahy.

Křetínského EPH odmítá obviňování holdingu z vazeb na ruskou ekonomiku

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám