Hlavní obsah

Americké úřady vyšetřují obchodní aktivity Raiffeisen Bank International v Rusku

Americký sankční úřad vyšetřuje rakouskou banku Raiffeisen Bank International (RBI) kvůli jejímu podnikání s Ruskem. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vyjádření banky, která potvrdila, že v lednu obdržela žádost od Úřadu pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) amerického ministerstva financí, aby „vyjasnila platební styk a související procesy spravované RBI s ohledem na nedávný vývoj týkající se Ruska a Ukrajiny“.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Raiffeisenbank v Moskvě

Článek

Zpráva o vyšetřování RBI ohledně jejího ruského byznysu se negativně podepsala na akciích banky, které v pondělí dopoledne na vídeňské burze značně oslabily a odepisovaly 6,8 procenta.

Banka má význam pro ruskou ekonomiku

Raiffeisenbank je v ruském finančním systému hluboce zakořeněna. Je jednou z pouhých dvou zahraničích bank na seznamu 13 „systémově důležitých úvěrových institucí“ ruské centrální banky. Má tak nezpochybnitelný význam pro ruskou ekonomiku, která se potýká s rozsáhlými západními sankcemi, uvedla agentura Reuters.

I rok potom, co Rusko zahájilo svou vojenskou invazi na Ukrajinu, zůstává Raiffeisenbank jako jedna z mála evropských bank v Rusku stále aktivní, za což čelí kritice od politiků i investorů. Banka svůj postoj obhajuje s tím, že její expozice vůči Rusku je omezená.

Banka sice dosud za své pokračující podnikání v Rusku nebyla sankcionována, nicméně lednová žádost o informace ze strany amerického úřadu evropské finanční regulátory odpovědné za dohled nad bankou znepokojuje. Celá věc by totiž nakonec mohla vyústit v penále pro Raiffeisenbank, tvrdí Reuters s odkazem na dva nejmenované zdroje obeznámené s celou záležitostí.

Rakouská banka v prohlášení pro Reuters uvedla, že s OFAC plně spolupracuje, přičemž požadavek úřadu neměl být vyvolán žádnou konkrétní transakcí nebo obchodem. Mluvčí k tomu dodal, že „je přesvědčen, že informace poskytnuté OFAC uspokojí jejich žádost“.

RBI loni zaznamenala čistý zisk 3,8 miliardy eur (90,1 miliardy Kč). Více než dvě miliardy z toho plynuly právě díky podnikání v Rusku, kde tamní klienti v bance uložili více než 20 miliard eur (474,2 miliardy Kč), dodala Reuters.

Raiffeisenbank loni zvýšila čistý zisk o 61 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám