Hlavní obsah

Topná sezona už na některých místech začala. Za energie si Češi připlatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na některých místech v republice již v září začala topná sezona. V případě společnosti ČEZ se jedná o Nejdek a Trutnovsko. Vzhledem k aktuální situaci na trhu se Češi musí připravit na to, že si za vytápění připlatí.

Foto: Hana Počtová

Elektrárna v Opatovicích nad Labem

Článek

Zahájení a ukončení topné sezony upravuje legislativa.

Podle dané vyhlášky má pravidelné vytápění začít, když denní teplota v daném místě klesne pod 13 stupňů Celsia minimálně dva dny po sobě a podle vývoje počasí nelze další den očekávat zvýšení teploty nad 13 stupňů.

„Vedle klimatických podmínek, které upravuje vyhláška, může ČEZ Teplárenská zahájit vytápění i dříve, a to na základě žádostí odběratelů,“ doplnila k tomu mluvčí společnosti ČEZ Alice Horáková s tím, že topná sezona začala již na dvou místech v republice.

„K 7. září jsme topnou sezonu zahájili v krušnohorském Nejdku (1. 9.) a na Trutnovsku (1. 9.). V Nejdku je to téměř ve stejný den jako loni (2. 9. 2020), naopak na Trutnovsku je to o více než dva týdny dříve (16. 9. 2020),“ dodala Horáková.

Inflace v eurozóně je nejvyšší za 10 let, mohou za to energie

Ekonomika

S postupným zahajováním topné sezony je stále aktuálnějším tématem růst ceny energií.

„Češi by se měli připravit na znatelný růst cen energií. Platí to i pro domácnosti. Cena emisních povolenek, která ovlivňuje koncovou cenu energií, vzrostla k 6. září meziročně o 111 procent,“ sdělil Novinkám hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka.

„I přes snahu výrobců a dodavatelů zajistit se proti výkyvům cen lze očekávat významný růst koncových cen energií pro spotřebitele, který začne už na podzim letošního roku,“ podotkl Peterka.

„Růst cen bude pokračovat až do následujícího roku, než se situace na trhu s energiemi a emisními povolenkami stabilizuje,“ přiznal.

„V případě, že přijde tuhá zima a spotřeba energií vzroste nad očekávání, se pak koncoví spotřebitelé musí připravit i na růst cen energií o více než 20 procent,“ uvedl Peterka.

„Za růstem cen emisních povolenek stojí do jisté míry spekulace obchodníků, kteří reagovali na prohlášení a vývoj situace z pohledu dekarbonizace ekonomiky EU,“ objasnil.

„Rostoucí zájem o samotné povolenky se přirozeně projevil v růstu jejich ceny, což nyní způsobuje prudký nárůst nákladů produkce energií,“ dodal Peterka.

Gazprom přiškrtil plyn Evropě, zásobníky jsou způli prázdné

Ekonomika

Jak připomněla mluvčí ČEZ, druhým faktorem je vývoj na trhu s plynem.

„V poslední době to je omezení dodávek plynu z Ruska v souvislosti s tlakem na to, spustit plynovod Nord Stream 2. Pak nadprůměrně studená zima a prodloužení topné sezony způsobily vyčerpání rezerv v zásobnících napříč Evropou,“ nastínila Horáková.

Podle Peterky tato situace ještě nějakou dobu potrvá. „Řešení komplikací s ruským plynovodem zabere zhruba dva až tři měsíce. Pak bude možné doplnit téměř prázdné evropské zásobníky plynu,“ upřesnil Peterka.

„Následovat by měl pozvolný pokles ceny energií v EU. Silná poptávka po plynu z jihovýchodní Asie komplikuje možnost odběru plynu z jiných zdrojů. Nezbývá proto než čekat, až nový plynovod dostane zelenou,“ doplnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám