Hlavní obsah

Dodavatel energie musí přímo zákazníka informovat o změnách ceny, rozhodla Sněmovna

– Praha

Dodavatelé energií budou muset informovat zákazníky adresně o změnách ceny. Sněmovna to v úterý schválila v rámci senátních úprav novely energetického zákona, která má rozšířit ochranu zákazníků před nekalými praktikami nepoctivých obchodníků.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Dodavatelé energií budou muset podle přijaté verze spotřebitelům nebo živnostníkům prokazatelně doručovat informaci o tom, že se mění ceny. Nebude už stačit, aby změnu zveřejnili na internetu.

Dolní komora o tom rozhodla navzdory varování velkých dodavatelů elektřiny a plynu nebo Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, že změna může znamenat zdražení energií. Firmy ČEZ, E.ON, innogy a Pražská energetika tyto náklady v dopise poslancům vyčíslily na zhruba 60 milionů korun ročně.

Cena elektřiny na burze dramaticky roste. Odběratelům může zdražit o tisíce

Ekonomika

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) to ale odmítl.  Namítl, že informaci o změně ceny lze zákazníkovi poslat e-mailem nebo obyčejným dopisem. „Povídání o tom, že budu muset zdražit energii, protože budu posílat doporučené dopisy, to je fakt neuvěřitelný,“ uvedl předseda Senátu.

Novela proti takzvaným energošmejdům, kterou nyní dostane k podpisu prezident, zavádí zejména registr zprostředkovatelů nabídek energií. Zprostředkovatelskou činnost v energetice stanoví jako nový druh podnikání na základě oprávnění Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Elektřina bude jenom zdražovat, zlevnění není na stole, říká ekonom

Ekonomika

Zprostředkovatelskou licenci podle sněmovní verze nemusely mít společnosti, které za účelem zprostředkování dodávek energií zakládají jejich dodavatelé. Senátní verze, jejíž přijetí podpořil i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO), zavádí povinnost mít licenci i pro tyto firmy.

Proti senátním úpravám byli pouze komunisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám