Hlavní obsah

Technická sůl neohrožuje lidské zdraví, ukázaly testy v Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poznaň
Aktualizováno

Technická sůl, která se v Polsku dostala do potravin, není nebezpečná pro lidské zdraví. Vyplývá to z výsledků testů pěti vzorků odebraných ve firmách, které s touto surovinou obchodují. Také proto ministerstvo zemědělství zatím neuvažuje o plošném zákazu dovozu polských potravin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Výsledky analýz se vejdou do norem stanovených pro potravinářskou sůl,“ řekl šéf hygieniků ve Velkopolském vojvodství Andrzej Trybusz s tím, že pouze v jednom vzorku bylo „o něco více“ síranů, než povolují předpisy. Zároveň ale dodal, že taková sůl se při výrobě a zpracování potravin používat nesmí.

Firmy zapletené do takzvané solné aféry technickou sůl označenou jako jedlou prodávaly velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám nebo pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí. Česká Státní zemědělská potravinářská inspekce (SZPI) v souvislosti s touto kauzou odebrala vzorky potravin z Polska, výsledky by měly být známy do příštího pondělka.

Podle ředitele SZPI Jakuba Šebesty kontroloři odebrali v českých skladech k analýze vzorky pečiva a směsí soli a masných výrobků, které měly původ v Polsku. SZPI zároveň pozastavila dvě dodávky polské soli. V jednom případě šlo o 1400 kg soli ve 20 kg balení, v druhém případě o menší množství. Jestli je to závadná, přebalovaná sůl, nelze podle Šebesty ještě říci.

Polsko by mělo poskytnout více informací

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) již v pondělí řekl, že se kvůli tomuto případu obrátí na polské ministerstvo zemědělství, případně i na Evropskou komisi.

Jak uvedl Bendl v úterý na brífinku, uvádění balené jedlé soli z Polska do oběhu bylo pozastaveno. Bendl rovněž vyzval polskou stranu, aby poskytla k celé věci více informací. Ministr také požaduje lepší kontroly potenciálně rizikových potravin. Zde apeluje na SZPI a Státní veterinární správu a jejich spolupráci s jejich polskými kolegy. Výsledky kontroly ze strany českých kontrolních orgánů by podle Bendla měly být známy ve středu, další do konce týdne.

V souvislosti s touto kauzou požádal Bendl o poskytnutí informací a součinnost tamních orgánů polského ministra zemědělství Marka Sawického. O plošném zákazu dovozu polských potravin Bendl zatím neuvažuje.

Česká potravinářská komora v pondělí vyzvala úřady, aby zakázaly dovoz potravin z Polska, dokud země nedodá seznam firem, které technickou sůl používaly. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám