Hlavní obsah

Potravináři žádají kvůli posypové soli zákaz dovozu potravin z Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čeští kontroloři potravin začali odebírat vzorky polských produktů, budou testovat, zda obsahují technickou sůl. Po propuknutí skandálu s přidáváním posypové soli do potravin v sousední zemi Česká potravinářská komora také vyzvala k zastavení dovozu z Polska, pokud tato země nedodá seznam potravin, které mohou tuto zdraví nebezpečnou přísadu obsahovat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Potravinářská komora ČR vyzývá příslušné dozorové orgány k okamžité a intenzivní kontrole potravinářských výrobků dovezených z Polska," uvedli potravináři.

"Samozřejmě žádáme zákaz dovozu potravin z Polska, pokud se nezveřejní seznam podniků, které technickou sůl využívaly," řekla Novinkám mluvčí komory Dana Večeřová. Podle ní by tak Polsko mělo učinit nejpozději do konce týdne.

Podle šéfa Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakuba Šebesty Poláci  podrobné informace o potravinách tají. Rádiu Impuls řekl, že inspekce žádala polskou stranu o seznam, ale dostalo se jí jen obecné odpovědi, že prokuratura to šetří.

"Odpověď nemáme a mám velké obavy, že ještě dlouho mít nebudeme. Kauza nabývá velkých rozměrů a přicházejí informace, že se to takhle dělo už deset let," řekl Šebesta.

Budeme testovat výrobky, u kterých existuje větší riziko, že k takovéto kontaminaci došlo
ministr zemědělství Petr Bendl

Podle zjištění polských médií nepoctiví producenti ve velkém používali posypovou sůl v mlékárnách, v masokombinátech i v pekárnách. Přísada přitom může konzumentům způsobit vážné zdravotní problémy.[celá zpráva]

Potraviny na přítomnost technické soli, tedy té, která se používá na solení silnic, testuje Státní veterinární správa i SZPI. Jde o potraviny, které se prodávají především v Moravskoslezském kraji a dalších příhraničních oblastech. SZPI odebrala vzorky masa, pečiva a solných směsí.

„Budeme testovat výrobky, u kterých existuje větší riziko, že k takovéto kontaminaci došlo,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) televizi Nova. Doplnil, že se obrátí na polského ministra.

Posypová sůl
Posypová sůl obsahuje např. stokrát víc siřičitanů než potravinářská.
Jsou v ní i lidskému organismu nebezpečné těžké kovy.
Její dlouhodobé užívání může lidem způsobit rakovinu, protože obsahuje dioxin, jednu z nejjedovatějších rakovinotvorných látek.
Zároveň mimořádně škodí těhotným ženám a jejich plodům, způsobuje předčasné porody a vrozené vady

V Polsku nyní probíhá kontrola 30 000 potravinářských firem. Zjišťuje se, zda odebíraly posypovou sůl, kterou jim prodávala jedna z firem jako potravinářskou. Pět lidí z této společnosti bylo už obviněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám