Hlavní obsah

T-Mobile loni zvýšil provozní zisk o 2,3 procenta na 12,35 miliardy

Operátor T-Mobile loni zvýšil provozní zisk EBITDA o 2,3 procenta na 12,35 miliardy korun. Tržby vzrostly o 4,7 procenta na 30,1 miliardy korun. Firma to ve čtvrtek oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Logo společnosti T-Mobile

Článek

Celkový počet zákazníků meziročně stoupl o dvě procenta na 6,423 milionu. Z toho počet uživatelů předplacených karet klesl o 1,1 procenta na 1,956 milionu.

Spotřeba dat v mobilní síti stoupla o 47,4 procenta a počet diváků T-Mobile TV vzrostl o 10,5 procenta na 237 000 připojených.

„Do našeho provozu a aktivit se promítl vojenský konflikt, výrazný nárůst inflace i zdražování různých komodit, pohonných hmot nebo energií. Jen energie na provoz našich sítí, které jsou energeticky náročné, se zdražily pětinásobně,“ uvedl generální ředitel společnosti Jose Perdomo Lorenzo.

T-Mobile převede automaticky zákazníky na nové tarify. Kdo si připlatí?

Mobil

Optický internet mohlo ke konci roku 2022 využívat 363 468 domácností. Je to zhruba o 80 000 přípojek více než před rokem.

Tempo pokrývání dalších lokalit se podle operátora z velké míry odvíjí od regulatorních požadavků a firma má minimum možností, jak jej urychlit.

I proto T-Mobile uzavřel dohodu s Vodafonem o vzájemném zpřístupnění infrastruktury, díky níž by měla být výstavba optické sítě šetrnější, efektivnější i rychlejší.

Divize T-Business pro firemní zákazníky se dále zaměřovala na výstavbu privátních 5G sítí pro univerzity a průmysl. Privátní kampusové 5G sítě se loni rozrostly na Technickou univerzitu Liberec a pracoviště CEITEC na VUT Brno.

Privátní 5G sítě začaly využívat i firmy Kvados nebo Toyota. Od ledna se divize stala hlavním partnerem platformy Národního centra Průmyslu 4.0 při CIIRC ČVU a vznikl i společný Testbed pro Průmysl 4.0, podporující rozvoj výzkumného a experimentálního prostředí.

T-Mobile je součástí nadnárodní skupiny Deutsche Telekom. Firma na provoz využívá ze 100 procent elektrickou energii z obnovitelných zdrojů, optimalizuje technologickou infrastrukturu, snižuje spotřebu materiálu, dbá na eliminaci plastů a podporuje cirkulární ekonomiku.

Na český T-Mobile útočili hackeři, potvrdil operátor

Mobil

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám