Hlavní obsah

Supermarkety na Velikonoce zavřou jen v pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Supermarkety, hobby markety a další velké obchody budou mít na Velikonoční pondělí 1. dubna zavřeno. Předtím, na Velký pátek, si ale lidé nakoupí jako obvykle, jelikož na tento svátek se zákaz prodeje podle zákona nevztahuje.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na Velikonoční pondělí neotevřou ani prodejny Makro, a to i přesto, že se jedná o velkoobchod a ze zákona by zavřít nemusely.

V pondělí tak budou otevřené pouze větší supermarkety na nádražích nebo na letišti, které mají ze zákona výjimku, stejně jako prodejny na čerpacích stanicích nebo lékárny.

Jak už jsou lidé zvyklí, pro pečivo a další drobnosti mohou zamířit do večerek a dalších obchodů do 200 metrů čtverečních ploch, pro ty zákaz neplatí.

Zákaz i pro malý secondhand

Omezení prodeje ve vybrané svátky se jinak bez ohledu na jejich velikost vztahuje i na bazary, sběrny nebo zastavárny. I majitelům secondhandů či autobazarů hrozí pokuty od České obchodní inspekce, otevřou-li.

Velikonoce 2024: Otevírací doba obchodů během svátků

Velikonoce

Autoři zákona zákaz zdůvodnili tím, že jde o zbytné zboží, které si lidé mohou koupit jindy.

Poslanci ODS Pavel Staněk a Jan Bureš nyní ve Sněmovně předložili návrh, kterým chtějí zákon o prodejní době v maloobchodě z roku 2016 zrušit.

„Dává to smysl, aby si spotřebitelé hledali, zda zrovna aktuální státní svátek je tím, kdy má být zavřeno, a zda to platí pro jejich konkrétní obchod?“ argumentoval Staněk.

Proti tomu se ostře ohradili lidovci, kteří by podpořili jedině naopak rozšíření zákazu prodeje na všechny svátky. Na změnách se současná koalice do konce mandátu těžko shodne.

Anketa

Postrádáte ve vybrané svátky otevřené obchody?
Ano, využil/a bych volný den k nákupu.
10,8 %
Občas by se hodilo, kdyby bylo otevřeno.
17,6 %
Nakupovat ve svátek by mě ani nenapadlo.
71,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 415 čtenářů.

Dva poslanci ODS navrhli zrušit omezení prodeje o státních svátcích

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám