Hlavní obsah

Dva poslanci ODS navrhli zrušit omezení prodeje o státních svátcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ODS Pavel Staněk a Jan Bureš ve Sněmovně předložili návrh, kterým chtějí zrušit zákon z roku 2016. Ten zakazuje maloobchodní prodej o stanovených svátcích. Podle poslanců zákon zasahuje do svobody podnikání. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) to odmítá.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Poslanecká sněmovna

Článek

Zákon z roku 2016 zakazuje prodejnám nad 200 metrů čtverečních prodávat na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít obchody otevřeno do 12 hodin.

Zákaz se týká i bazarů, zastaváren a výkupen odpadu. Nevztahuje se naopak na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Poslanci Staněk s Burešem upozorňují, že zákon zasahuje do svobody podnikání. Od jeho zrušení si slibují například příznivý dopad na podnikatele i státní rozpočet. Ponechávat zákon v platnosti a účinnosti jen proto, že už byl jednou přijat, by bylo podle zákonodárců nešťastné.

Velikonoce 2024: Otevírací doba obchodů během svátků

Velikonoce

Je však otázka, jestli poslanci pro prosazení návrhu najdou podporu ve vlastní straně a v koalici. „ODS tento návrh opakovaně předkládala v minulých volebních obdobích. Teď jsme se s kolegou Janem Burešem tohoto tématu chopili jako poslanecké iniciativy, která teprve bude projednána v rámci koaliční pětky,“ řekl Novinkám Staněk.

Ten zároveň přiznal, že poslanci chtějí hlavně otevřít celospolečenskou debatu. „Zákon má být srozumitelný každému a jednoduše aplikovatelný. Tento konkrétní zákon však platí jen ve vybraných obchodech a ve vybraných termínech. Dává to smysl, aby si spotřebitelé hledali, zda zrovna aktuální státní svátek je tím, kdy má být zavřeno, a zda to platí pro jejich konkrétní obchod?“ kroutil hlavou.

Upozornil, že v důsledku nepřehlednosti dochází i k tomu, že někteří obchodníci uzavřou část provozovny, aby splňovali rozlohu menší než 200 metrů čtverečních.

„Naší motivací je vedle zmíněného otevření debaty i vyjasnění toho, zda by nestálo za to věc řešit systémově a přehledně - ať už plošným otevřením všech obchodů o všech svátcích, nebo naopak jejich plošným uzavřením. Obě varianty jsou společensky platné a každá z nich by znamenala lepší a přehlednější stav věcí, než je ten současný,“ zdůraznil Staněk pro Novinky.

Výborný: Nikdy pro to ruku nezvedneme

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) s návrhem nesouhlasí. „Já to musím jednoznačně odmítnout. KDU-ČSL nikdy pro toto ruku nezvedne,“ řekl ČTK s tím, že za něj je omezení prodeje jen minimum. Lidovci by si spíš dokázali představit rozšíření zákazu prodeje o svátcích. „Ale v tuto chvíli nic takového nemáme v úmyslu,“ podotkl.

Ministr také upozornil, že postup poslanců ODS nerespektuje koaliční smlouvu. „I poslanecké návrhy by měly být podávány až po konzultacích a po souhlasu, nebo aspoň neutrálním postoji koaličních partnerů,“ zdůraznil. Za zákonem Výborný stojí i proto, že právě lidovečtí poslanci pro něj v minulosti zvedli ruku.

Anketa

Uvítali byste, kdyby se zákaz prodeje o vybraných svátcích zase zrušil?
Ano
36,8 %
Ne, nechal/nechala bych to, jak to je
9 %
Ne, ještě bych ho rozšířil/rozšířila
42,5 %
Je mi to jedno
11,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13258 čtenářů.

Víc času na rodinu a koníčky

S návrhem zákona o omezení prodeje o státních svátcích přišli v roce 2015 senátoři zastoupení senátorem ČSSD a někdejším ministrem vnitra Františkem Bublanem. Zákaz prodejů se předtím asi deset let snažily prosadit odbory.

V důvodové zprávě zákonodárci uváděli, že norma bude mít „příznivé sociální dopady, protože lidé budou mít více volného času, aby se věnovali rodině a koníčkům“.

Pro v roce 2016 hlasovali ve Sněmovně hlavně sociální demokraté, komunisti, lidovci i část poslanců bývalého hnutí Úsvit. Naopak poslanci ANO, ODS, TOP 09 i někteří nezařazení hlasovali proti. Proti tehdy byli i nynější předseda SPD Tomio Okamura a předseda jeho poslaneckého klubu Radim Fiala.

Předloha už v minulosti odolala návrhům na zamítnutí. V roce 2019 poslanci pouze vyňali ze zákazu velkoobchod.

Aktuální poslanecký návrh dostane k projednání vláda. Bez ohledu na její stanovisko by se jím pak měla zabývat Sněmovna.

Svátky, na které se zákaz prodeje vztahujeSvátky, na které se zákaz prodeje nevztahuje
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rokVelký pátek – posuvný svátek
Velikonoční pondělí1. květen – Svátek práce
8. květen – Den vítězství5. červenec – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
28. září – Den české státnosti6. červenec – Den upálení mistra Jana Husa
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu17. listopad – Den boje za svobodu a demokracii
25. prosinec – 1. svátek vánoční24. prosinec – Štědrý den, prodej povolen pouze do 12.00
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Inflace je nejníž od prosince 2018

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám