Hlavní obsah

Stávkující ve Francii uspěli. Vláda nařídila TotalEnergies, aby zvýšila mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská vláda ve čtvrtek nařídila ropné společnosti TotalEnergies, aby zvýšila mzdy. Šestnáctidenní stávka v rafineriích a ve skladech ropy totiž způsobila snížení produkce benzinu ve Francii o více než 60 procent a každá třetí čerpací stanice se potýká s nedostatkem pohonných hmot, uvedla agentura Reuters. Tento týden se protesty rozšířily i na další energetické společnosti, včetně elektrárenské skupiny EDF.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Stávky v pěti jaderných elektrárnách EDF zpožďují údržbu a doplňování paliva v době, kdy se firma snaží zprovoznit dostatek reaktorů na zimu. Vzhledem k tomu, že 26 jaderných reaktorů je kvůli údržbě mimo provoz, činí dostupnost jaderné energie ve Francii aktuálně 51 procent.

Mohou si to dovolit

„S ohledem na dosažené zisky mají společnosti, které si to mohou dovolit, povinnost zvýšit mzdy. Total je jednou z nich,“ konstatoval francouzský ministr financí Bruno Le Maire v rozhovoru na rozhlasové stanici RTL. Dodal, že je pozdě začít jednat s odborovou organizací CGT, která protesty iniciovala.

Hodinové fronty a bitky o litr benzínu. Čerpací stanice ve Francii jsou na suchu

Zahraniční

První jednání mezi vedením TotalEnergies a odborovým svazem CGT se uskutečnilo ve středu, ale patovou situaci se nepodařilo ukončit. Stávky, které se týkají čtyř rafinerií a závodu v Dunkerque, budou podle zástupce odborů pokračovat.

„Total musí zvýšit mzdy,“ uvedla francouzská ministryně pro energetickou transformaci Agnès Pannierová-Runacherová. Vláda je podle ní připravena zaměstnancům rafinerií přikázat, aby se vrátili do práce. Někteří z těchto zaměstnanců stávkují od 27. září.

Další stávka v jaderných elektrárnách ve Francii, nahození reaktorů se zpozdí

Ekonomika

Zástupce odborů posléze informoval, že pětici stávkujících ve skladu společnosti TotalEnergies v Dunkerque vláda nařídila, aby se vrátili do práce. Na místo přijeli i policisté, nařízení platí od 14:00 SELČ.

Společnost TotalEnergies v prohlášení uvedla, že podmínky pro jednání o mzdách se všemi odbory nejsou kvůli pokračující blokádě splněny. Zároveň oznámila, že svým zaměstnancům po celém světě vyplatí jednorázový bonus. Částka se bude rovnat jedné měsíční mzdě a bude vyplacena v prosinci.

TotalEnergies také odborům sdělila, že je připravena zvážit příští rok zvýšení mezd o šest procent, což by odpovídalo inflaci v letošním roce.

Další stávky pokračují

Zástupce odborové organizace CGT ve firmě Esso France řekl, že stávky ve dvou rafineriích společnosti budou pokračovat. Esso spadá pod americký koncern ExxonMobil. Francouzské ministerstvo energetiky ve středu nařídilo zaměstnancům, aby se vrátili do práce ve skladě pohonných hmot v Port-Jérôme-Gravenchon. Svaz CGT tam udržuje stávku, třebaže jiné odbory se na mzdách s firmou domluvily.

Reklama

Výběr článků

Načítám