Hlavní obsah

Další stávka v jaderných elektrárnách ve Francii, nahození reaktorů se zpozdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část zaměstnanců jaderných elektráren ve Francii znovu vstoupila do stávky za vyšší mzdy, údržba odstavených reaktorů se tak opozdí. Ve středu to oznámila odborová organizace FNME. Jaderné elektrárny provozuje společnost EDF, zpoždění údržby se dotkne osmi reaktorů z celkových 26, které jsou teď kvůli ní odstaveny. Celkem je ve Francii 56 jaderných reaktorů.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tři reaktory v jaderné elektrárně Cruas ovlivnila stávka, zatímco u dvou reaktorů v elektrárnách Cattenom a Tricastin a jednoho v elektrárně Bugey stávka zpozdí údržbu, uvedly odbory. Stávka ale nesnižuje dodávky elektřiny z reaktorů, které zůstávají v činnosti.

Vzhledem k tomu, že 26 jaderných reaktorů je kvůli údržbě mimo provoz, činí dostupnost jaderné energie ve Francii aktuálně 51 procent. Zaměstnanci jaderných elektráren stávkují už týdny, někdy ale protest přeruší.

EDF kvůli plánům údržby čelí už roky problémům v organizaci. Každý den, kdy se stávkuje, se problémy ještě zhorší, řekl viceprezident analytické společnosti Kpler Emeric de Vigan, který se věnuje trhu s elektřinou.

Hodinové fronty a bitky o litr benzínu. Čerpací stanice ve Francii jsou na suchu

Zahraniční

„Pokud je zpoždění v jedné elektrárně, pravděpodobně to bude znamenat zpoždění i v další. Tohle nepřispívá k tomu, aby měl trh důvěru v superoptimistické předpovědi EDF o budoucích dodávkách,“ dodal Vigan podle agentury Reuters.

Společnost EDF uvedla, že výroba elektřina v jejích jaderných elektrárnách ve Francii v září meziročně klesla o 37,2 procenta na 18,2 terawatthodiny (TWh). Hlavní příčinou je údržba obvodů zasažených zátěžovou korozí. Celková produkce z jaderných zdrojů ve Francii pak od začátku roku činí 209,2 TWh, což je proti období leden až září loňského roku pokles o 22 procent.

EDF také uvádí, že v Británii v září vyrobila z jaderných zdrojů 3,2 TWh elektrické energie, což je meziroční nárůst o 19,9 procenta proti 2,7 TWh loni. Celková produkce v Británii od ledna do konce září pak činí 33,2 TWh, meziročně o 11,2 procenta více.

Reklama

Výběr článků

Načítám