Hlavní obsah

Stavebnictví v únoru rostlo dvouciferným tempem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební výroba v únoru meziročně vzrostla o 18,9 procenta, meziměsíčně byla vyšší o 4,8 procenta. Ukazují to data, která ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Výborný výsledek podle statistiků ovlivnilo stejně jako v lednu příznivé počasí a nízká srovnávací základna z loňského roku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výrazný nárůst zaznamenala v únoru produkce inženýrského stavitelství, což jsou stavby cest nebo telekomunikačních a energetických sítí. Meziročně narostla o 30 procent.

V pozemním stavitelství, tedy stavbě bytových i nebytových budov, se produkce oproti loňskému únoru zvýšila o 16,1 procenta. Dvouciferným tempem rostla stavební produkce naposledy v březnu 2019.

Ceny stavebních materiálů opět porostou

Ekonomika

„Stavební produkce v únoru zaznamenala po delší době dvouciferný růst a rostla téměř o pětinu. K výbornému výsledku kromě jiného přispěla nízká srovnávací základna a příznivé počasí. Rychleji rostla produkce na inženýrských stavbách a tahounem byly větší firmy,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Meziročně narostl počet stavebních povolení, těch v únoru stavební úřady vydaly 6903, o 12,4 procenta více než loni. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 39,8 miliardy korun, oproti loňskému únoru vzrostla o 20,4 procenta.

V únoru bylo meziročně zahájeno o 26,1 procenta více bytů, celkem se jich začalo stavět 3691. Naopak dokončených bytů bylo v únoru 2265, o 13,1 procenta méně než loni.

Stavebnictví se v lednu dařilo, i díky dobrému počasí

Ekonomika

„Zatímco rodinné domy byly na loňské úrovni a pokles z předchozích měsíců se zastavil, v bytových domech se bytů dokončilo velmi málo a jejich počet meziročně klesl o téměř třetinu,“ vysvětlila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Počet zaměstnanců ve stavebnictví se v únoru meziročně zvýšil o 1,6 procenta, jejich průměrná hrubá mzda narostla o 7,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám