Hlavní obsah

Stavebnictví se v lednu dařilo, i díky dobrému počasí

Stavební výroba v Česku v lednu meziročně stoupla o 6,4 procenta, meziměsíčně byla vyšší o 1,6 procenta. Ukázala to nová data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Za pozitivním výsledkem stojí podle statistiků zejména příznivé počasí a nízká srovnávací základna z loňského roku.

Foto: Novinky

Stavební produkce

Článek

„Stavební produkce si v lednu udržela růst a k dobrému výsledku zčásti přispěla nižší základna z loňského, covidem poznamenaného roku a také příznivější počasí. Po pěti měsících výsledkem inženýrské stavby překonaly pozemní stavitelství, ale oba segmenty rostly podobným tempem,“ uvedla Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Inženýrské stavitelství (telekomunikace, energetické sítě) meziročně posílilo o 7,7 procenta a pozemní (stavba bytových a nebytových budov) o 6,1 procenta.

V lednu vydaly stavební úřady o 6751 stavebních povolení více než ve stejném měsíci loňského roku, což je nárůst o 12,1 procenta. Vzrostl také počet zahájených bytů, a to o 13,1 procenta na 2954. Zároveň bylo dokončeno 3556 bytů, což je o 18,1 procenta více.

Stavebnictví loni stouplo o 1,4 procenta

Ekonomika

„Počet dokončených bytů vzrostl téměř o pětinu. Za růstem stojí kategorie bytových domů především v Praze a Středočeském kraji. Naopak dokončování rodinných domů zejména v moravských krajích vázne,“ řekla Silvie Lukavcová z ČSÚ.

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka stavitelství momentálně těží z vysokých cen na realitním trhu. „Nákup pozemku a následná stavba rodinného domu vychází levněji než nákup dokončené nemovitosti obdobných parametrů na realitním trhu. To může udržovat vysokou poptávku ve stavebnictví i v době zdražování stavebních materiálů, lidské práce a hypotečních úvěrů,“ myslí si Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám