Hlavní obsah

Ceny stavebních materiálů opět porostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny materiálů hatí rozpočty staveb. Po loňském mohutném zdražení sice mnohé materiály zlevnily, například OSB desky o čtvrtinu. Teď ale znovu zdražují a zřejmě dál budou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco 2,5metrová OSB deska tloušťky 15 mm stála v roce 2020 kolem 300 korun, loni se místy prodávala i za více než 800 Kč. Teď jde pořídit za 450 korun. „To je ale cena ještě starých zásob. Válka způsobí další zdražení,“ řekl Právu šéf jedné pily na okraji Prahy. Zdražení odhadl až o 70 procent.

Od ledna do ledna vzrostly průměrně tzv. objemové ceny cihel o 30 procent
analýza společnosti RTS

Také železo zlevňovalo, než zase začalo zdražovat. Teď je sice oproti začátku loňského roku na burzách o pět dolarů na tunu levnější, jenže situace se mění dynamicky, takže některé obchodní společnosti už rovnou uvádějí, že nebudou k železu a oceli vydávat žádné výhledy. Už jen proto, že EU zakázala dovoz ruského železa a oceli a produktů z nich.

Meziroční růst cen výrobců v únoru dál zrychloval

Ekonomika

Doba je nejistá a ceny jsou jako na houpačce. Tak například ve známém hobby řetězci loni v dubnu stály v rozměru 1,2x2 metry bednářské, lidově kari sítě, 500 Kč. O měsíc později skokově zdražily na 733 korun. Aktuálně v tom samém řetězci stojí 679 korun kus.

Většinou ale téměř vše zdražuje. Loni v dubnu se hliník na burze obchodoval za 2209 dolarů za tunu, nyní stojí tuna 3528 dolarů. Hliník je přitom jedním z klíčových materiálů pro stavební konstrukce.

Analýza společnosti RTS ukázala, že průměrně tzv. objemové ceny stavebních materiálů vzrostly mezi loňským a letošním lednem o 15 procent. U cihel je to už ale o 30 procent. A cenovky u jednotlivých materiálů ještě nejsou tím konečným, co nakonec rozpočet stavby či rekonstrukce zvedá.

Stavebnictví se v lednu dařilo, i díky dobrému počasí

Ekonomika

„V únoru bylo evidováno zdražení materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví meziročně o 20,3 procenta. A k tomu meziročně rostly ceny stavebních prací o 8,6 procenta,“ shrnul ekonom BHS Štěpán Křeček.

„Jde o součet hodnoty všech změn. Když dveře nestojí už 20 tisíc korun, ale 30 tisíc, tak součet hodnot všech změn je 50 tisíc korun,“ poznamenal inženýr v oborech technologická zařízení a vodohospodářské stavby Jaroslav Valkovič.

Právě takové skoky jsou velmi problematické nejen u individuální výstavby, obzvláště financované z hypoték, ale u díla realizovaného pomocí dotací. Rozpočet se pak do dotačního či hypotečního rámce zkrátka nevejde.

Inflace v EU je přes šest procent, Česko má třetí nejvyšší

Ekonomika

Současné zdražování navazuje na cenový šok z loňska, kdy podle Metrostavu například stavební dřevo od září 2020 do konce května 2021 zdražilo o 160 procent, betonářská ocelová výztuž téměř o sto procent, pěnový polystyren EPS o 83 procent.

Takže dnešní meziroční porovnání o dalších skocích už vycházejí z této vysoké cenové základny. I menší stavba se přitom plánuje minimálně rok dva dopředu.

Reklama

Výběr článků

Načítám