Hlavní obsah

Státní rozpočet skončil v lednu se schodkem 6,8 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním měsíci tohoto roku skončil státní rozpočet se schodkem 6,8 miliardy Kč. Meziročně jde o zhoršení o 10,7 miliardy. Ve středu to v tiskové zprávě oznámilo ministerstvo financí (MF). Za vysokým deficitem stojí především lednová pomoc občanům a firmám s vysokými cenami energií. Roli v meziročním srovnání sehrálo také loňské rozpočtové provizorium, kdy bylo nižší financování, odůvodnilo MF.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ministerstvo financí ČR.

Článek

Je to potřetí za posledních 15 let, kdy je lednový výsledek státního rozpočtu záporný.

„Na výdaje státu již výrazně dopadají vládní kompenzace vysokých cen energií na pomoc občanům i firmám, ale i vysoké úroky z protiinflačních dluhopisů, jejichž vydávání naše vláda před rokem pozastavila v zájmu zefektivnění obsluhy státního dluhu,“ komentoval lednovou bilanci rozpočtu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Hlavním cílem ministerstva pro letošní rok je udržet schodek pod hranicí 300 miliard. „V příštím rozpočtu se již promítne chystaná vládní konsolidace, která musí vrátit české veřejné finance zpět na udržitelnější kolej,“ dodal Stanjura.

Stát vyplatí první kompenzace za cenové stropy, obchodníci dostanou přes 8 miliard

Ekonomika

Příjmy v lednu dosáhly 132,3 miliardy korun, meziročně se zvýšily o 5,4 procenta. Výdaje byly 139,1 miliardy korun, meziročně o 14,4 procenta víc.

Stát v lednu meziročně více zatěžovala obsluha státního dluhu, na niž šlo celkem 9,8 miliardy korun. To je meziroční nárůst o 7,9 miliardy. Velkým dílem se na tom podílelo vyplácení úrokových výnosů plynoucích zejména z protiinflačních státních dluhopisů, jejichž emise byla pozastavena na konci roku 2021.

Foto: Novinky

Bilance státního rozpočtu.

Podle schváleného rozpočtu by měl stát letos hospodařit s příjmy 1,93 bilionu korun a výdaji 2,22 bilionu korun. Deficit by měl být 295 miliard korun. Loni skončil rozpočet ve schodku 360,4 miliardy korun.

Státní rozpočet loni skončil se schodkem 360,4 miliardy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám