Hlavní obsah

Stát lidem přispěje na lázně 4000

• Aktualizováno

Češi budou moci od 1. července do 31. prosince využívat státní poukazy na pobyty v tuzemských lázních. Program COVID - Lázně v pondělí schválila vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Podmínkou pro slevu na pobyt 4 tisíce korun bude strávit v lázeňském zařízení alespoň šest nocí a využít minimálně pět procedur.

Foto: Novinky

Františkovy Lázně, ilustrační foto

Článek

„Každý člověk si vygeneruje voucher na webu, získá unikátní kód, na který se zarezervuje konkrétní pobyt. Host lázní dostane slevu ihned, to znamená, že na vyúčtování uvidí slevu 4 tisíce korun na osobu," ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Podmínkou je nicméně minimálně šestidenní pobyt a pět lázeňských procedur. Vouchery také nebude možné kombinovat s podobnými slevami, které například nabízejí Karlovy Vary. Bude ale možné na dva pobyty využít jednou slevu od ministerstva a podruhé poukázky města.

Poukazy budou k dispozici k vytištění od počátku července na portálu Kudyznudy.cz. Poukaz budou moci využít jen dospělí, kteří platí veřejné pojištění.

V cestovním ruchu je ohroženo 180 tisíc pracovních míst, tvrdí šéf CzechTourism

Stalo se

Zájemci o státní příspěvek na pobyt bude poukaz zaslán na e-mail. Po jeho vygenerování by si lidé měli rezervovat pobyt. Slevový poukaz bude možné generovat i v jednotlivých lázeňských zařízeních.

Vláda na program vyčlenila miliardu korun, za kterou bude moci být vydáno maximálně 250 tisíc poukazů.

Příští týden by měla vláda projednat také program COVID - ubytování. Z něho by hotely mohly dostat 200 až 400 korun na pokoj a noc. Peníze by mohly hotelům pomoci s rozjezdem a překonáním následujících měsíců.

Vouchery nepůjde sčítat

Lidé ovšem nebudou moci sčítat voucher, který nabízejí například Karlovy Vary na podporu cestovního ruchu, a státní poukaz. „My jsme o tom jednali s paní primátorkou Karlových Varů. Doporučovali jsme, protože slevy se nesčítají, to znamená, že samozřejmě jsme je vyzvali, že by bylo možná dobré vouchery města uplatnit do volnočasových aktivit nebo do wellness hotelů, protože my se tady bavíme o lázeňských zařízeních," řekla Dostálová.

Starostové vyzývají vládu, aby otevřela lázně evropským klientům

Domácí

Karlovy Vary vyčlenily na poukazy na ubytování deset milionů korun. Dva druhy voucherů - na ubytování se snídaní a wellness pobyt - jsou už vyčerpané. Lidé stále mohou využít slevy 5000 korun při pobytu na alespoň sedm nocí a minimální hodnotě rezervace 19.000 korun.

Až 200 tisíc hostů bez náhrady

Podpora má lázním jako jednomu z nejvíce zasaženého sektoru v souvislosti s koronavirovou krizí částečně nahradit výpadek zahraniční klientely. Hosté z ciziny podle ministerstva pro místní rozvoj tvořili až 44 procent klientů českých lázní. Podle ministerstva Češi zahraniční klienty, kterých lázně kvůli současné situaci mohou ztratit 170.000 až 200.000, nedokážou nahradit.

Záměrem programu mimo jiné je naučit české cestovatele trávit v lázních vícedenní pobyty s čerpáním léčebných služeb. Poskytnutá podpora má navíc přispět k obnově celého regionu.

Dostálová původně mluvila o tom, že podpora lázní by mohla platit zpětně od 1. června. Uvažovalo se také o podpoře celého cestovního ruchu bez omezení. Původní hodnota voucheru měla být 10.000 korun, podílet se na něm měl ale stát, zaměstnanec a zaměstnavatel. Firmy však podle Dostálové letos nebyly příspěvku vzhledem ke krizi nakloněné. Uvažovaly by o něm podle ní pro další roky. Částku by si mohly odečíst z daní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám