Hlavní obsah

Na exotickou dovolenou jen s očkováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní doba dovolených pomalu končí. Teď se na ni ale zpravidla chystají ti, kteří si chtějí prodloužit léto v exotické zemi. U nás už bude čím dál chladněji, tam teplo. Očkování před cestou do zahraničí nepodceňujte. Je to jediná možná prevence před nemocemi, které mohou zanechat trvalé následky, nebo jsou smrtelné.

Foto: Kay Nietfeld, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„V exotické Asii je mnoho turistických lákadel, ale i nástrah,“ varuje MUDr. Vít Nádvorník z ambulance SYNLAB.

Ty hlavní jsou dvě. První velmi rozšířenou nemocí na tomto kontinentu je břišní tyfus, jenž způsobují bakterie hlavně ve špinavé vodě, kam byly vyloučeny nemocným či bacilonosičem, a ve špatně zpracovaných potravinách nebo mléce. Nebezpečné onemocnění se projevuje bolestí hlavy, silnou horečkou a nechutenstvím. V pokročilém stadiu se objevují i průjmy. Proti břišnímu tyfu je vhodné se nechat naočkovat dva týdny před odjezdem. Protilátky v těle člověka vydrží dva až tři roky.

Bakterie a komáři v Africe

Druhým nebezpečím je vzteklina, kterou lze chytit od volně pobíhajících zvířat, jako jsou psi, kojoti, lišky nebo opice. Nemoc napadá centrální nervový systém člověka a ve většině případů končí úmrtím. Očkování proti ní je vhodné ­aplikovat několik týdnů před odjezdem do rizikové oblasti. Přeočkovává se po pěti letech.

Hlavní taháky českých cestovek na zimu? Omán, Madagaskar i Emiráty

Cestování

Přírodní krásy Afriky objevují cestovatelé z celého světa. Jedním z hlavních zdravotních rizik je cholera, onemocnění bakteriálního původu způsobené pitím špinavé vody či konzumací infikovaných potravin. Projevuje se častými vodnatými průjmy a horečkami. „Úplně nejlepším řešením je zajít si na očkování, které se poněkud nestandardně podává ústní formou v podobě nápoje. Jsou potřeba dvě dávky v rozestupu jednoho týdne s tím, že druhá musí být podaná nejpozději týden před odjezdem. Protilátky pak člověka chrání dva roky,“ popisuje lékař.

Nejlepšími aerolinkami letošního roku jsou Qatar Airways

Cestování

Další nemocí, na kterou můžete v Africe narazit, je zákeřná meningokoková meningitida. Tato choroba bakteriálního původu se projevuje horečkami, bolestmi a zvracením. Meningitida napadá centrální nervový systém, a ačkoliv je smrtelná v desetině případů, velmi časté jsou doživotní následky v podobě hluchoty, slepoty nebo obrny končetin různého stupně. Vakcína, která je vhodná i pro ty nejmenší, vytvoří protilátky zhruba na deset let.

Žlutá zimnice je nebezpečné virové onemocnění přenášené komáry. Nemoc se zprvu projevuje jako tropická horečka, v dalších fázích ale nakažený krvácí ze zažívacího traktu a tělesných otvorů. Zhruba polovina pacientů na následky umírá.

Praha ostrouhala. Do žebříčku nejvíc cool ulic se žádná její nedostala

Cestování

Očkování často povinné

Aby bylo očkování účinné, je nutné podstoupit ho nejpozději deset dní před odjezdem do některé z rizikových destinací. Žlutá zimnice hrozí hlavně v rovníkových oblastech Afriky a Latinské Ameriky. „Někde je očkování dokonce ­povinné a při příjezdu je od turisty vyžadováno potvrzení v mezinárodním očkovacím průkazu,“ vysvětluje Nádvorník. Získaná imunita by měla být celoživotní.

I v civilizaci je nutné dávat pozor

I v civilizovaných a nám geograficky blízkých zemích můžete narazit na nemoci jako tetanus, záškrt, spalničky, plané neštovice, příušnice nebo černý kašel. Velké riziko představují i žloutenky typu A a B, které se dnes vyskytují prakticky po celém světě.

Proti těm existuje kombinovaná vakcína nebo je možné nechat se naočkovat proti každému typu zvlášť. Je ale třeba myslet na to, že očkovat se proti typu B má smysl jen pro občany narozené před rokem 1989, ti mladší jsou naočkovaní ze zákona.

Přeočkování proti oběma typům žloutenky se v dnešní době již neprovádí, získaná imunita by měla vydržet po celý život.

Cestovky za sebou mají rekordní léto. Zájem byl větší než před covidem

Cestování

Nezapomeňte na pojištění

Zdravotnické služby všeho rázu se mohou při návštěvě zahraničí pořádně prodražit, proto je dobré myslet i na vhodné cestovní pojištění.

Na každou cestu je důležité přibalit i cestovní lékárničku. Její obsah je nutné přizpůsobit velikosti skupiny, která jede na dovolenou, a jejím potřebám.

Reklama

Výběr článků

Načítám