Hlavní obsah

Spanilá jízda Nvidie pokračuje. Je vítězem v sektoru umělé inteligence, míní analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zisky i tržby znovu výrazně překonaly odhady analytiků a z Nvidie se tak letos stává jednoznačný vítěz na poli rozvíjejícího se trhu s umělou inteligencí (AI). Shodli se na tom analytici osloveni Novinkami, kteří poukazují na to, že Nvidia má oproti ostatním firmám v oboru nespornou výhodu – její grafické procesory nemají konkurenci. I proto je dost možné, že dosavadní letošní růst akcií kalifornské firmy ještě neskončil.

Článek

Americký výrobce čipů zvýšil ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 843 procent na 6,2 miliardy dolarů (137 miliard Kč) a výhled tržeb na třetí čtvrtletí překonal optimistické odhady analytiků.

Hospodářské výsledky Nvidie za druhý kvartál oslnily natolik, že akcie společnosti pokračují ve svém letošním nezastavitelném růstu. Před otevřením čtvrtečního obchodování přidávaly bezmála osm procent a dostaly se na rekordních 508 dolarů (11 295 Kč) za akcii.

Jen od začátku roku pak akcie posílily o více než 230 procent.

Nvidia překonala očekávání analytiků, akcie vystoupily na rekord

Ekonomika

Za pozitivní náladou trhu, jež se odráží na ceně akcií, stojí zejména úspěch v oblasti technologií pro datová centra, kde tržby ve druhém kvartálu vzrostly meziročně o 171 procent na 10,32 miliardy dolarů (229,4 miliardy Kč).

Důvod je nasnadě – profitování z rozmachu umělé inteligence, pro jejíž vývoj nabízí Nvidia bezkonkurenčně nejlepší prostředí.

„Grafické procesory od Nvidie poskytují mnohem vyšší výpočetní výkon než centrální procesory. Růst tržeb je dán zájmem o AI, kdy se firmy připravují na nasazení těchto aplikací, které pro své fungování potřebují obrovský výpočetní výkon.

Čipy Nvidie pak firmám poskytnou dostatečný výpočetní výkon a k tomu ještě celý jejich ekosystém,“ vysvětlila Novinkám vedoucí analytička společnosti Cyrrus Anna Píchová.

Ačkoliv závod v tom, kdo bude z masového nástupu AI profitovat nejvíce, je teprve ve svých začátcích, lze podle ní už teď říct, že Nvidia je dosud jasným vítězem.

„Zatím sice nevíme, která aplikace a který chatbot bude úspěšnější. Jestli to bude Google a jeho Bard nebo OpenAI, kolik na nasazení AI vydělá Microsoft nebo Adobe, je ale poměrně jasné, že všechny tyto firmy budou pro své aplikace potřebovat výpočetní výkon, který tyto operace zvládne,“ zdůvodnila Píchová.

„Proto si myslím, že současný vítěz je Nvidia. Je jedinou firmou, která je něco takového zatím schopna nabídnout a ukrojit si tak svůj podíl,“ dodala.

Akcie Nvidie raketově rostou, kolem umělé inteligence se ale nafukuje bublina

Ekonomika

Podobného názoru je také investiční analytik společnosti Sirius Finance Ivo Bečvář.

„Nvidia je dlouhodobým lídrem v oblasti grafických procesorů, přičemž jejich výhoda oproti centrálním procesorům spočívá v tom, že zatímco centrální procesory řeší vždy právě jeden úkol a teprve, když jej dokončí, začnou řešit další,“ řekl Bečvář Novinkám.

„Grafické procesory umějí řešit více úkolů současně, a jsou tak pro účely AI vhodnější. Ze stejného důvodu byly preferovány i pro těžbu bitcoinu a dalších kryptoměn,“ dodal.

V tomhle směru nemá Nvidia v posledních letech konkurenci. Společnost AMD se sice snaží Nvidii přiblížit, zatím ale nepřišla s žádným lepším nebo z pohledu poměru cena/výkon výhodnějším produktem, dodal.

Růst akcií by ještě mohl pokračovat

A kam až se mohou akcie Nvidie letos vyšplhat? „Hlavní analytici světových bankovních domů po výsledcích revidovali své cílové ceny a ty se nejčastěji pohybují okolo 600 USD, objevila se dokonce i cílová cena ve výši 800 USD,“ sdělil Novinkám analytik investiční platformy Portu Marek Pokorný.

„Více než 90 procent investičních společností oslovených agenturou Bloomberg tak doporučuje i za tuto cenu akcie Nvidia přikupovat,“ dodal.

Zároveň ale podotkl, že ačkoliv tempo růstu může ještě nějakou dobu pokračovat, tak se stále jedná „o velmi riskantní a volatilní akciový titul, což by investoři měli brát v úvahu“.

Své tvrzení podložil poměrem P/E (poměr mezi tržní cenou akcie a čistým ziskem na akcii), který je momentálně na úrovni 250. „To podle teorie značí, že akcie jsou silně nadhodnocené,“ varoval.

Od první grafiky až na vrchol. Nvidia existuje už 30 let

Hardware

„Predikovat pohyb akcie, jejíž růst je poháněn zatím ne moc probádaným odvětvím AI, je velice obtížné. Očekávání jsou sice vysoká, ale pokles může přijít stejně rychle jako růst,“ dodal Pokorný.

Podle Bečváře čtvrtletní výsledky a výhled na další čtvrtletí obhájily současné vysoké ocenění společnosti, další růst tak nevylučuje.

„Firma je podle mého názoru pořád oceněna draze, ale je zřejmé, že mezi retailovými investory jsou tyto akcie velmi populární, takže bych asi nebyl překvapený, kdyby ve zbytku roku 2023 vystoupaly až k ceně 650 USD za akcii. Záviset bude ale hodně i na celkovém sentimentu na trhu, který mohou narušit horší než očekávaná makroekonomická data,“ myslí si.

Dlouhodobý růst akcií bude podle Píchové záviset na budoucím vývoji. „Takto výrazné růsty tržeb nejsou dlouhodobě udržitelné a s nasycením trhu zpomalí,“ dodala.

Co se týče odhadu ve střednědobém horizontu, tak podle Bečváře je v akciích Nvidie zaceněn už růst pro další roky, je ovšem otázkou, zda k němu skutečně dojde.

„Buď firmě vznikne relevantní konkurence (koncem roku přijde na trh nový čip od AMD), nebo trh bude dočasně nasycen a poptávka po grafických procesorech bude stagnovat nebo na určitou dobu klesne,“ uzavřel.

Hodnota čipového giganta Nvidia pokořila hranici bilionu dolarů

Hardware

Reklama

Výběr článků

Načítám