Hlavní obsah

Akcie Nvidie raketově rostou, kolem umělé inteligence se ale nafukuje bublina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akciové trhy mají v posledních dnech jasného vítěze. Je jím výrobce čipů a herních grafických karet Nvidia. Akcie kalifornské společnosti od začátku roku posílily o závratných 180 procent, přičemž jen za posledních pět dní přidaly 29 procent. Firma těží z humbuku kolem umělé inteligence (AI), jelikož vyrábí produkty, které jsou pro AI důležité, tvrdí analytici oslovení Novinkami. Zároveň však poukazují na vytvářející se bublinu v tomto odvětví.

Foto: Nvidia, Reuters

Logo společnosti Nvidia v jejím ústředí v kalifornském městě Santa Clara

Článek

Nvidia se v úterý stala teprve šestou společností (a vůbec prvním výrobcem čipů) na světě s tržní kapitalizací přesahující jeden bilion dolarů (22 bilionů Kč). Stala se tak členem elitního klubu, v němž figurují také další technologičtí obři Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon a ropný gigant Saudi Aramco.

Bilionovou hranici se Nvidii podařilo překonat díky letošnímu raketovému růstu akcií. Ten nabral ještě na větší síle minulý týden, kdy firma zveřejnila finanční výsledky za první čtvrtletí. Analytiky oslnil výhled na další kvartál, protože společnost očekává, že v něm navýší tržby až na 11 miliard dolarů (244,6 miliardy Kč), což předčilo odhady analytiků o více než 50 procent.

Nvidia kromě herních grafických karet, kde je lídrem na trhu, vyrábí také čipy pro extrémně výkonné superpočítače, které jsou nezbytné pro chod umělé inteligence. Díky tomu teď podnik těží z toho, že trhy jsou umělou inteligencí „poblázněné“.

Hodnota čipového giganta Nvidia pokořila hranici bilionu dolarů

Hardware

„Nvidia je v současnosti jedním z mála snadno identifikovatelných ‚vítězů‘ vlny AI. Investice do nových technologií ze strany velkých technologických firem znamenají investice do výpočetního výkonu, a to velmi zjednodušeně znamená zejména nákupy čipů. A pro umělou inteligenci a její složité výpočty není momentálně nic lepšího než grafický procesor od Nvidie,“ uvedla vedoucí analytička společnosti Cyrrus Anna Píchová.

Otázkou nyní je, jak dlouho může růst pokračovat. Podle analytika společnosti XTB Štěpána Hájka záleží na tom, zda Nvidia naplní zmíněná očekávání o vysokých tržbách a nadšení kolem AI bude dál přetrvávat. V takovém případě si podle něj akcie firmy větší část zisků z posledních týdnů udrží.

Neblahá zkušenost s kryptoměnami

V minulosti už se ale Nvidia jednou v podobné pozici spálila. „V roce 2018 vrcholil zájem o těžební rigy (stanice) na kryptoměny, ve kterých hrají grafické karty Nvidie zásadní roli. Jakmile ceny kryptoměn klesly a nepokračovaly ve svižném růstu, klesla také poptávka po grafických kartách, což se odrazilo v poklesu akcie Nvidie o 55 procent,“ připomněl Hájek.

Ten zároveň podotýká, že na trzích kolem AI se od začátku roku začala nafukovat spekulativní bublina. Zároveň však dodává, že optimismus je založen na reálných číslech, výhledech i produktech, proto by to nesrovnával například s internetovou bublinou z roku 2000.

„Tehdy řada firem kolem internetu žádné tržby, zisky ani výhledy reálně odprezentovat nedokázala. Šlo pouze o nový příběh, o kterém bylo jasné, že radikálně změní produktivitu a efektivitu práce. Něco podobného nyní vidíme v AI,“ vysvětlil Hájek Novinkám.

Od první grafiky až na vrchol. Nvidia existuje už 30 let

Hardware

Nicméně konkrétně Nvidia je v odlišné a mnohem lepší pozici, neboť její procesory vznik konečných AI produktů umožňují. „Proto nemusí jít nutně o bublinu, která musí splasknout až na nulu,“ podotkl.

Těží jen ze svého názvu

Také Píchová uznává, že současný růst akcií v technologickém sektoru nese známky bubliny. Své tvrzení doložila na konkrétním příkladu, a sice na firmě C3.ai, jejíž akcie jen za poslední měsíc vzrostly o 108 procent.

„Firma se obchoduje pod lákavým označením ‚AI‘, nabízí však pouze platformu pro analýzu dat, nějaké stopy umělé inteligence tam sice můžou být, ale nic ve stylu generativního AI, jaké představil Microsoft, Google, Adobe a podobně. Akcie je tak pumpována nahoru hlavně díky svému názvu,“ upozornila.

AI obecně každopádně podle Píchové budoucnost má, jen je těžké predikovat, jakým směrem se vyvinou možnosti monetizace takových produktů či dopady na hospodaření jednotlivých firem. „A to je pro ocenění akcií klíčové, nicméně zatím máme jen velmi hrubé odhady a pohybujeme se pouze na úrovni spekulace,“ uzavřela.

Co se týče přímo samotné Nvidie, tak podle Hájka by v prostředí nízkých úrokových sazeb byl prostor pro další růst. Taková situace ovšem není. „Dosavadní růst táhne především momentum, které může zklamat, jelikož investoři začnou na velmi luxusním ocenění vybírat zisky. Podle technických ukazatelů valuace společnosti je totiž nyní Nvidia nejdražší ve své historii. Nejvíce překoupené akcie nevydrží překoupené příliš dlouho, a tak by mi nyní dávala smysl korekce,“ dodal.

Umělá inteligence pomáhá i při hraní. Na PC i notebooku

Hardware

Reklama

Výběr článků

Načítám