Hlavní obsah

Sokolovskou uhelnou čeká v příštím roce nejistá sezona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolov

Nejistá sezona, co se týká plánování, čeká v příštím roce největšího zaměstnavatele a dodavatele energií v Karlovarském kraji – společnost Sokolovská uhelná (SU). Zatímco vloni dosáhla firma díky rostoucím cenám energií na zisk po zdanění necelých 2,3 miliardy, letos by mělo hospodaření skončit v plusu v řádu stovek milionů korun. A příští rok se v lepším případě počítá s nulou.

Foto: Právo

Sokolovská uhelná má na Vřesové paroplynovou elektrárnu.

Článek

„Z pohledu srovnání loňského a letošního roku, tak ten loňský byl opravdu ovlivněn vyhnanými cenami nejenom elektrické energie té silové, ale i samozřejmě služeb výkonové rovnováhy, které šly extrémně nahoru,“ uvedl pro Novinky předseda dozorčí rady SU Pavel Tomek, podle kterého byl letošní rok částečně vykryt obchody zrealizovanými v roce loňském, kdy se pracovalo ještě s poměrně vysokými cenami.

„My jsme to vnímali u kolegů odběratelů uhlí, kdy jsme byli na konci loňského roku pod velkým tlakem, abychom byli schopní pokrýt veškeré kontrakty a požadavky. Dostávali jsme se na hranu vůbec schopnosti těžebních kapacit poptávku pokrýt,“ pokračoval předseda dozorčí rady.

„Přelom leden únor byl ale ve znamení požadavků partnerů, zda bychom nemohli dodávky snížit,“ popisoval Tomek s tím, že došlo k významnému poklesu trhu, který se stabilizoval, a došlo k poklesu cen elektrické energie.

Sokolovská uhelná zdraží teplo

Ekonomika

„Ve druhé polovině letošního roku vidíme výrazný pokles spotřeby elektrické energie, takže je tam velký převis nabídky výrobních zařízení, ale velmi nízká poptávka,“ řekl. Například některé společnosti zabývající se v regionu výrobou stavebnin podle něj přerušují do jara výrobu kvůli snížení nákladů na energie.

Bude potřeba úvěr

SU má podle Tomka velké plány rozvoje, neobejde se ale bez úvěru ke spolufinancování projektů, na které by ráda získala podporu z unijních dotačních zdrojů. Privatizační úvěr společnost podle Tomka zaplatila již téměř před dvaceti lety a žádný další nyní nečerpá. „Vše financujeme z vlastních zdrojů a ani přípravné projektové práce v příštím roce nebude potřeba financovat z cizích zdrojů,“ řekl Tomek.

Sokolovská uhelná měla rekordní zisk

Ekonomika

„Vzhledem k velkým projektům, ať už se bavíme o strategických projektech, nebo o průmyslovém developmentu, rezidenčním developmentu, nových technologiích v oblasti energetiky včetně fotovoltaických parků, to už jsou potom investice v řádu mnoha set milionů korun. A když je nasčítáte, tak je to v řádu mnoha miliard a to není v silách skupiny, aby byla schopná to financovat samostatně,“ dodal s tím, že firma už je v přímém spojení s několika velkými tuzemskými bankami.

V letošním roce SU investovala například do fotovoltaického parku a také se dokončovalo bateriové uložiště. Část investic podle Tomka směřovala také do stávajících provozů uhelné energetiky. Letos byl podle něj větší tlak na investice do infrastruktury, tedy do nemovitostí, které chce firma využívat pro své rozvojové projekty. Největší chystanou investicí bude fotovoltaický park u Lítova.

Na Sokolovsku získali dotaci na studii proveditelnosti pro stavbu malého modulárního reaktoru

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám